OLAF потвърдирезултатите от разследването на спецпрокуратурата срещу Миню Стайков и още 13 подсъдими


OLAF потвърдирезултатите от разследването на спецпрокуратурата срещу Миню Стайков и още 13 подсъдими
04 Ноември 2020, Сряда


В доклада на Европейската служба за борба с измамите изрично се отбелязва, че са идентифицирани множество нередности и престъпления, осъществени при кандидатстването и изпълнението на посочените от обвинението проекти, целящи личната облага на конкретно физическо лице (подсъдимия Миню Стайков)

Автор: Десант

В Специализираната прокуратура е получен Заключителен доклад № ОС/2018/0960/А5 за приключило разследване на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) относно подозрения за престъпно засягане на финансовите интереси на Европейския съюз по проекти в Република България, свързани с Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014-2018 г.

Разследването на OLAF е вървяло паралелно с наказателното производство на Специализираната прокуратура срещу Миню Стайков и още 13 подсъдими. То е започнало на 11 октомври 2018 г., след като службата е сезирана от Специализираната прокуратура за установени нарушения и престъпления при кандидатстването и реализирането на проектите.

На 25 октомври 2019 г. Специализирана прокуратура приключи разследването по наблюдаваното от нея наказателно производство и внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу 14 български граждани, сред които подсъдимият Миню Стайков и 5 длъжностни лица от Държавен фонд "Земеделие".

Започналото производство в Специализирания наказателен съд вече е в напреднала фаза. По него са разпитани повече от половината свидетели, посочени от прокуратурата в обвинителния акт, както и множество свидетели, поискани от защитата на подсъдимите.

Заключителният доклад на OLAF изцяло припокрива фактите и изводите в обвинителния акт на Специализирана прокуратура. В доклада изрично се отбелязва, че са идентифицирани множество нередности и престъпления, осъществени при кандидатстването и изпълнението на посочените от обвинението проекти, целящи личната облага на конкретно физическо лице (подсъдимия Миню Стайков).

Разследващите от ОЛАФ изрично сочат, че бенефициентите са създали изкуствени условия с цел заобикаляне тавана на разходите за целия период на изпълнение на двете програми, като по този начин един от подсъдимите и контролираните от него юридически лица са генерирали по престъпен начин значителен финансов ресурс от средствата, предоставени от ЕС.

В началото на следващото съдебно заседание по делото Специализираната прокуратура ще представи на съда Заключителния доклад на OLAF и ще поиска да бъде приобщен към доказателствата по делото, съобразно правилата на българския Наказателно-процесуален кодекс.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки