Марияна Николова: Хотели може да се превърнат в COVID отделения


Марияна Николова: Хотели може да се превърнат в COVID отделения
04 Ноември 2020, Сряда


Идеята е там да бъдат настанявани лица, които имат нужда от лечение и се нуждаят от медицинска грижа

Автор: Десант

Хотели може да се превърнат в COVID отделения. Идеята е там да бъдат настанявани лица, които имат нужда от лечение и се нуждаят от медицинска грижа. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Може един хотел да покрие нуждите на цяла област, а в столицата е вероятно да са нужни два или три такива обекта, добави тя.

Водещият Виктор Николаев припомни, че министърът вчера по време на Консултативния съвет по туризъм е поискала хотели, които и без това ще останат празни през зимата, да бъдат използвани за карантинирани или за болни пациенти.

„Идеята е тези т.нар карантинни хотели бе предложена през лятото от бранша. Ставаше въпрос за два в Слънчев бряг и един в Златни пясъци. Те не се наложи да бъдат използвани, защото нямахме нито един заразен турист. Сега обаче идеята е хотелите да се използват за подсигуряването на здравната система, за да не се налага изграждането на полеви болници, при положение, че имаме свободна леглова база“, заяви Николова.

„Местата, предложени от бранша, ще бъдат използвани от здравните власти за настаняване на спешни и болни пациенти, както и на семейства под карантина. Разходите за това ще бъдат поети от държавата”, добави тя.

Утре ще се знаят хотелите, изтъкна министърът.

„Браншът има срок до края на седмицата да предложи конкретни хотели, тъй като готовността вече е заявена. Къде ще бъдат тези карантинни курорти ще решава РЗИ. Там, където е нужно ще се използват по два етажа от хотела“, добави тя.

През тази година ще разчитаме за зимния туризъм на нашите сънародници, заяви Марияна Николова.

Ако мерките срещу COVID-19 се спазват стриктно и съвестно от всички, има шанс зимният туризъм да бъде реализиран, макар и в по-малък мащаб, добави тя.

„Очакванията за броя на заблелите и на заразените не е изненада. Здравните власти прогнозираха това. Въпросът е как ще спазваме мерките. Хората трябва да знаят, че те са направени за тях и всички трябва да сме отговорни като граждани“, призова министърът на туризма.

„Трябва да се намери балансиран подход между това да се спазват мерките и хората да имат доходи и приходи в бюджета. Това може да се постигне с плавното въвеждане на мерки според ситуацията“, добави тя.

Николова предупреди, че ще се затварят заведения, ако мерките не се спазват. Тя разкри, че тече проверка, за да се установи кои са общинските съветници и заместник-кметът от Пловдив, които са били на купон в заведение до 4 часа сутринта в нарушение на приетите разпоредби. Нарушителите ще бъдат санкционирани. Това заведение ще бъде затворено, уверява тя.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки