България заплашена от европейска санкция заради предлагането на минералните води


България заплашена от европейска санкция заради предлагането на минералните води
Снимката е илюстративна
03 Ноември 2020, Вторник


НФСБ с предложение за промени още от юли, настоява за спешни действия

Автор: Десант

НФСБ внесе като извънредна точка в дневния ред на Народното събрание в сряда разглеждането на промени в Закона за храните, уреждащи предлагането на минералните и изворни води.

Законопроектът на Валери Симеонов и народните представители от патриотичната партия е от 21 юли 2020 г., но досега не е разгледан, въпреки че дни преди внасянето му – на 2 юли, Европейската комисия изпраща официално уведомително писмо. С него казва, че българското законодателство, уреждащо предлагането на минерални и изворни води не съответства на европейската правна рамка – Директива 2009/54/ЕС.

Посочено е, че българското законодателство не забранява предлагането на натурална минерална и изворна вода от едно и също находище под повече от едно търговско наименование -  както изисква директивата. Нещо повече – в противоречие с директивата, наименованието на извора не е задължително да бъде посочено на етикета.

Според решение на Европейския съд нямаш право да бутилираш от извор, ако изрично не изпишеш наименованието на извора на етикета.

ЕК напомня, че целта на директивата е да елиминира различията в законодателствата на страните-членки, да предпази потребителите от заблуждение и да осигури честна търговия, като дава на България тримесечен срок да предприеме нужните законодателни промени.

„С оглед на реалната опасност от европейска санкция – внасяме предложението като извънредна точка за сряда, 4 ноември. Очакваме подкрепа от парламентарните групи, като при гласуването ще стане ясно дали подкрепата за българския бизнес не е лицемерна и готови ли сме да понесем още една санкция на ЕК“, коментира Борис Ячев.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки