Окосена в Дуранкулашкото и Шабленското езера тръстика ще бъде оползотворена като отпадък


Окосена в Дуранкулашкото и Шабленското езера тръстика ще бъде оползотворена като отпадък
Снимка: snimka.bg
03 Ноември 2020, Вторник


РИОСВ-Варна ще я транспортира за своя сметка до инсталацията/съоръжението, където ще се извършва това

Автор: Десант

В резултат на косене на тръстиковите масиви в Дуранкулашко езеро и Шабленско езеро, в рамките на проект„Дейности за подобряване на състоянието на влажни зони Дуранкулашко езеро и Шабленско езеро”, се очаква да се добие зелена маса с обем 6761,85 куб.м., при обемно тегло от 600 кг/м3 или общо 4057,11 тона. Добитата зелена маса ще бъде класифицирана като биоразградим отпадък.

От варненската екоинспекция обявиха обществена поръчка за оползотворяване на окосена тръстика в инсталация за оползотворяване на отпадъци. Прогнозната й стойност е 73 027,98 лева без ДДС, а крайният срок за набиране на оферти е 26 ноември. 

Косенето на тръстиковите масиви е с увеличена площ спрямо тази в Плановете за управление на двете езера и водните огледала и ще се осъществи с предоставена от Община Шабла многофункционална самоходна машина за подводно косене на тръстика. Тя е закупена с безвъзмездна помощ от ПУДООС, но не е оборудвана с достатъчно приспособления, за да се постигнат целите на проекта. Необходимо е закупуването на допълнително оборудване, което ще бъде предмет на възлагане на друга обществена поръчка.

Окосената тръстика ще се изнася до брега, а оттам ще се натоварва и транспортира до инсталация за третиране на биоразградими отпадъци. Отпадъкът ще се товари на транспортните средства посредством телескопичен товарач, които ще бъде взет под наем за периода на косене на тръстиката.

РИОСВ – Варна ще предаде за оползотворяване биоразградимия отпадък, като го транспортира за своя сметка до инсталацията/съоръжението за оползотворяване, като самото оползотворяване следва да се извърши съгласно разпоредбите на Закона за управление на отпадъците и Наредбата за разделно събиране на биоотпадъци и третиране на биоразградимите отпадъци.

Инсталацията/съоръжението, в която ще се оползотворява отпадъка, трябва да притежава съответния документ, съгласно разпоредбата на чл.35 от ЗУО за извършване на дейностите по третиране на биоразградими отпадъци.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки