Искат туризмът да бъде включен в COVID бюджета


Искат туризмът да бъде включен в COVID бюджета
03 Ноември 2020, Вторник


От туристическия бранш предлагат изграждане на въжени панорамни линии в градовете и край тях

Автор: Десант

От Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настояват да бъдат включени в Националния план за възстановяване.

По предвидения стълб 2 „Зелена България" хотелите и ресторантите могат да бъдат подпомогнати чрез средства за осигуряване на филтри и климатични системи за защита от фин прах, плесени, алергени, полени и микроби. По този начин ще се осигури чист и безопасен въздух за клиентите на местата за наставяне и заведенията, подчертават от БХРА.

От организацията предлагат още да се финансират обособени зони за свободно къмпингуване около водоемите с прилежащи ток, вода, осветление, санитарни помещения и видеонаблюдение.

Туристическият сектор може да бъде подпомогнат и чрез програми за енергийна ефективност, предвид че намаляване на въглеродния отпечатък е част от приоритетите на ЕС. Приложените мерки ще окажат влияние не само върху оползотворяването на ресурсите и отражението им върху околната среда, но и върху сигурността и комфорта на посетителите на хотелите, се казва в писмото на БХРА до вицепремиера.

Освен това, с подобни мерки ще се намали и въздействието на сектора върху околната среда. В Плана могат да бъдат включени и мерки за подкрепа на изграждане на малки възобновяеми източници за производство на електричество за собствени нужди и топла вода за туристическите обекти, допълват от асоциацията.

По стълб 3 "Свързана България" туризмът може да се възползва от инвестиции в туристическа и транспорна инфраструктура като вложения в железопътна инфраструктура за алтернативен и атрактивен туристически траспорт.

Сред другите мерки, които предлагат още от БХРА, са изграждане на въжени панорамни линии в градовете и край тях, закупуване на автобуси на ток и електрически влакчета в курортите, изграждане на мрежа от зарядни станции за автомобили и на малки туристически лифтове.

От БХРА са категорични, че предоставените от ЕС средства могат да бъдат инвестирани и в ремонт и обновяване на основни туристически активи, подобряване на паркова и зелена среда в курортите, създаване на обособени пешеходни зони, изграждане на нови паркинги, обновяване на атракциони, възстановяване, консервиране и улесняване на достъпността да археологически обекти и природни забележителности около курортите.

Относно четвъртия стълб на Плана според БХРА туризмът трябва да получи финансиране за дигитализация на процесите в сектора, които ще укрепят ефективно потенциала на индустрията. От организацията предлагат да се инвестира в интернет на нещата в хотелите, онлайн резервационни системи и платформи, изкуствен интелект, както и да се създадат дигитални борси за селскостопанска продукция.

Освен това, чрез средствата от ЕС може да се повиши устойчивостта на здравната система чрез превенция и въвеждане на ваучери за спа, балнео и медикъл туризъм. Както и за осигуряване на нови работни места и насърчаване на социалното включване в отдалечени и трудно достъпни региони и защитени територии, в които няма развити други бизнеси.

От БХРА настояват предложенията им да бъдат обсъдени на среща при вицепремиера Томислав Дончев и припомнят, че организацията има 30-годишна история и над 3000 членове със стотици хиляди служители в цялата страна.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки