Любопитни находки от Селищната могила при Бъзовец


Любопитни находки от Селищната могила при Бъзовец
Снимки: РИМ-Русе
03 Ноември 2020, Вторник


Тази есен там бе изследван пласт от ранната каменно-медна епоха

Автор: Десант

57 находки от кремък, керамика - фрагменти от антропоморфни и зооморфни фигури, предмети от кост и рог бяха открити при тазгодишните археологически разкопки на Селищната могила при Бъзовец, осъществени с подкрепата на Министерство на културата, съобщават от русенския музей.

Изследван бе пласт от ранната каменно-медна епоха (4800 – 4600 г. пр. Хр.), при което се установи, че най-източната периферия на селищната могила е била използвана за производствена дейност. Там са разкрити останките на две пещи.



Едната е проучена изцяло през 2019 г., а тази година изцяло е проучена другата пещ, за която се установи, че е била двукамерна – долна горивна камера и горна за изпичане. Пещта е с глинена основа с размери 1,20/1 м, изградена е от дървена колово-плетена конструкция, обмазана с дебел слой глина от вътрешната и външната страни.

Отворът на пещта е в югоизточната част. Той е бил затварян с три плоски камъка, открити непосредсвено до и пред него. Пещта е устроена с улей за регулиране на температурата на затопляне, което подсказва, че тя е служела за изпичане на керамика. Моделът на този тип съоръжения продължава да се използва и в по-късните археологически епохи.

Над пещите е изградена постройка с правоъгълен план, ориентирана по посоките на света. До входа е имало малко помещение, предназначено за складиране на храна, където са открити кухненски отпадъци – животински кости и много черупки от речни миди. Проучената пещ е била долепена до източната стена на постройката с отвор, насочен навън.



През тази година започна разкриването на една по-ранна сграда от пещите, изградена от дърво и глина, унищожена от силен пожар. В най-южната й част са открити няколко цели съда и поставки, както и рогово сечиво, стоящи върху подиум. Цялостното проучване на сградата предстои.

Археологическите разкопки на селищната могила до с. Бъзовец се проведоха през септември 2020 г с научен ръководител д-р Димитър Чернаков (РИМ – Русе) и Ирена Русева, заместник ръководител (ИМ – Свиленград). Участваха и дипломирани археолози от Великотърновския университет, РИМ - Добрич, както и работници от селото.




В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки