Бургаска колекция разкрива пъстротата на чудния свят на пясъка


Бургаска колекция разкрива пъстротата на чудния свят на пясъка
Снимки: Авторът
03 Ноември 2020, Вторник


Тя е единствената по рода си в България

Автор: Диана Славчева

България е известна със златните си пясъци. И така някак сме свикнали те да са златисти, че дори не си даваме сметка, колко различен може да бъде пясъкът по света. Това обаче са осъзнали от природонаучния музей в Бургас, където е събрана най-голямата и всъщност единствената пясъчна колекция в България. 

Началото й е поставено през 2014 г. почти на шега. С децата от екоклуба към музея главната уредничка доц. Светла Далакчиева разглежда една снимка на пясък от Япония, в който песъчинките имат форма на звездички. Тогава тя си задава въпроса наистина ли пясъкът може да бъде толкова различен. И с помощта на малчуганите от екоклуба започва да събира образци от пясък от целия свят.

Днес колекцията наброява над 600 проби от всички континенти. И разнообразието им удивлява. Тук може да се види зелен пясък от хавайските острови; пясък с цикламен цвят от Ню Йорк, който е с примеси на песъчинки от гранат; коралов пясък, чиито песъчинки, гледани под микроскоп, наподобяват изумителни цветя; черен вулканичен пясък от Ирландия...



Всеизвестно е, че и пясъкът на бургаския плаж също има черен цвят, макар да не е с вулканичен произход. Но пак е много рядък и високо ценен от колекционерите.



Защото наистина по света има доста колекционери на пясък. И голяма част от колекцията на музея е получена следствие на размяна с тях.

Разбира се, от наша страна им е предлаган именно бургаския пясък, който за тях се оказва много екзотичен. Срещу размяната на образци от него в колекцията се появява зеленият хавайски пясък например. 

​В последните години колекцията се попълва най-вече от приятели и познати, които пътувайки на екскурзии, вместо сувенири и вездесъщите магнитчета, носят в музея пясък.

Пробите за колекцията се съхраняват в малки пластмасови бурканчета с вместимост 30 грама - такъв е стандартът, според кодекса на пясъчните колекционери. „Пробвахме да събираме образците в стъклени епруветки, но след като счупихме една от тях, се отказахме" - споделя доц. Светла Далакчиева, която освен главен уредник на природонаучната експозиция е и преподавател в катедра „Екология“ в Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“. 



Идеята на екипа на бургаския природонаучен музей е занапред да подготви изложба, с която да представи своята колекция. Най-вероятно ще бъдат направени табла с карти на отделните континенти, където пробите ще заемат местата си там, откъдето са взети. А за САЩ ще е нужно отделно пано, тъй като в колекцията има образци от всички американски щати. Предвижда се тази изложба да е пътуваща, така че да може да се разгледа от повече хора. Но засега все още тя е на етап планиране, като се търсят варианти какъв да бъде дизайнът й. 

Трябва да се знае, че освен от плажовете, в музея се събират проби и от реки, язовири и други сладководни водоеми. Един от най-красивите пясъци в колекцията например е този от Мелник, в който има много слюда и блести като сребро.

От природонаучния музей в Бургас призовават всеки, който има възможност и желание, да занесе пясък в експозицията и така да спомогне за попълването на уникалната колекция.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки