Последният Ту-154 в гражданската авиация извърши последния си полет


Последният Ту-154 в гражданската авиация извърши последния си полет
29 Октомври 2020, Четвъртък


С него авиокомпания «Алроса» превози 140 пасажера от якутския град Мирни до Новосибирск

Автор: Дина Харизанова

На 28 октомври се състоя последният полет на единствения останал в гражданската авиация самолет Ту-154. Той бе организиран от авиокомпанията «Алроса» и с него бяха превозени 140 пасажера от якутския град Мирни до Новосибирск, предаде информационно-новинарския портал EVO-RUS.COM.

Лайнерът присъства от 2013 г. в авиопарка на компанията, която бе единствената, изпълняваща в последно време редовни полети с ветераните Ty-154М и Ту-134.



Легендарният Ту-154 е разработен в констукторското бюро на Туполев. Първият полет с него се осъществява на 3 октомври 1968 г., а масовото му използване в гражданската авиация започва от 9 февруари 1972 г. 

Това е най-масовият съветски реактивен пътнически самолет. 

От пресцентъра на «Алроса» уточняват, че последният ветеран от този модел за последните осемнадесет години е навъртял 27 500 летателни часа.

„Заедно с тази легендарна машина си отива цяла една епоха на руското и съветското самолетостроене. И до ден днешен остава един от най-надеждните и бързи машини в света" - коментират от Авиомузея в Бургас, където може да се види експонат на този аероплан, изпълнявал полети преди години в редиците на родната авиокомпания „Балкан".


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки