Поставиха паметна плоча на Иларион Драгостинов в местността Вратник


Поставиха паметна плоча на Иларион Драгостинов в местността Вратник
Снимки: Фейсбук
28 Октомври 2020, Сряда


В този район на 10 май 1876 г. в битка с поробителя загива апостола на Втори Сливенски революционен окръг

Автор: Десант

В Сливенския балкан, в близост до извора на Луда Камчия, бе поставена паметна плоча на Иларион Драгостинов, ръководител на Априлското въстание. На нея е изписано „На 10 май 1876 г. в района на прохода Вратник в битка с поробителя загива Иларион Драгостинов (Арбанасчето), апостол на Втори Сливенски революционен окръг”.

„Това е поредното действие в подкрепа на културно-историческия туризъм в рамките на отдавнашната наша инициатива, която нарекохме Паметни знаци на българската героика”, споделя националният координатор на НФСБ Доброслав Иванов.

В поредната патриотична инициатива се включиха двама председатели на организации в обществена полза – Христо Колев на фондация „Стоил войвода” и Стефан Стефанов – на фондация „Стария бряст”, както и Радка Балева от Туристическо дружество „Стоте войводи” и екодоброволецът Валентин Велев, председател на НФСБ в район Изток.



Паметната плоча се намира точно на известния туристически маршрут Ком – Емине. Мястото е удобно за лагеруване.

В навечерието на своята гибел апостолът Иларион Драгостинов в прокламацията от 4 април 1876 г. пише: „Днес е най-сгодния случай да въстанем. Дерзайте да се съберем под левското кръстно знаме и да докажем на тиранина-турчин, че знаем да мрем за свободата на отечеството си“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки