НФСБ подпомага със закон малките винопроизводители


НФСБ подпомага със закон малките винопроизводители
28 Октомври 2020, Сряда


Идеята е тези хора да могат да произвеждат и продават собствено вино при облекчения

Автор: Десант

Валери Симеонов и народни представители от НФСБ внесоха промени в Закона за виното и спиртните напитки, с които дават възможност на малките винопроизводители да излязат реално на пазара и продават собствено вино при облекчени условия.

Сега те нямат правото да продават собствена продукция, като сериозна част от нея – между 30 и 50 %  се предлага нерегламентирано в сивия сектор, без да се контролира качеството. В същото време, по данни на регистрите в сектора преобладават собствениците, стопанисващи маломерни или средни стопанства и помощта за тях е повече от необходима, коментират вносителите.

„На първо място, ние даваме реална възможност винопроизводителите да излязат на пазара законно, със собствено име, марка и качество на продукцията си, коментира народният представител и зам.-председател на парламентарната земеделска комисия Йордан Апостолов. Предлаганото за продажба количество не може да бъде повече от 100 хектолитра за съответната година.

На второ – няма да бъдат въвеждани нови регулаторни режими, които да натоварят малките винопроизводители. Ще се използват сегашните разпоредби за регистрация – производителите ще бъдат задължени единствено да регистрират в Изпълнителната агенция по лозата и виното къде се произвежда виното, площта на лозето, производствения и съдов капацитет и категориите вина, които произвежда домашният производител.

Ако има несъответствия  - няма да се стига да отнемане на права, а Агенцията ще даде възможност на производителите в 10-дневен срок да направят корекции. Предвидена е такса, която не може да е повече от 20 % от пазарната цена на виненото грозде от предишната земеделска година.

На трето място – малките винопроизводители ще бъдат облекчени като за тях няма да се прилагат правилата за данъчните складове, за акцизни стоки и изискванията за използване на средства за измерване, контрол и за калиброване на съдовете за производство и съхранение на вино.

Законодателните промени реално подпомагат малкия бизнес в сектора и в същото време дават възможност за развитие на винения туризъм, подчерта Йордан Апостолов и даде пример с малко селище в Австрия, на 25 км от Виена – там във всяка къща има винарска изба, която предлага домашно вино със собствена марка. В Австрия законодателството е уредено по същия начин – със законово регламентирана  възможност производителите на домашно вино да са на пазара законово.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки