В 95-годишната казанлъшка гимназия „Иван Хаджиенов" откриха обновен училищен музей


В 95-годишната казанлъшка гимназия „Иван Хаджиенов" откриха обновен училищен музей
Снимки: kazanlak.com
28 Октомври 2020, Сряда


В една от залите му са изложени едни от първите стругове използвани в практиката, както и настолни бормашини, произведени в някогашния механотехникум

Автор: Десант

Като част от празненствата за 95-годишнината на най-старото техническо училище в Казанлък -  ПГ „Иван Хаджиенов", на 27 октомври в него бе открита обновената музейна сбирка.

Училищният музей за пръв път се открива през 1986 г., благодарение на тогавашния преподавател по история Малина Папазова и учениците от експедиция „Памет", които събират информация за живота на Иван Хаджиенов, първите ученици и учители.

През 2006 г. по ученически проект, музеят е освежен и преместен, а шест години по-късно наложащ ремонт на сградата налага експозицията да бъде разглобена.

През 2019 г. обаче училищният колектив решава да се захване с тежката задача и да го възстанови - по-богат и в повече помещения.

В момента музеят вече се помещава в 4 стаи, като той е подреде тематично. На влизане се виждат основните символи на училището. В най-голямата зала са изложени макети на ученици и различни пособия и униформи.



Във втората зала са изложени едни от първите стругове използвани в практиката, както и настолни бормашини, произведени в училището.



Изненадата на музея е малката импровизирана класна стая, която ще ви върне във времето - със старите чинове, чертожни инструменти и приготвените за работа оризова хартия и рапидографи.

Обновяването на учлищния музей в някогашния механотехникум става реалност благодарение на финансовата и емоционална подкрепа на дъщерите на дългогодишния учител Иван Грънчаров - инж. Румяна Крачева и нейната сестра инж. Стефка Грънчарова.



Източник: kazanlak.com


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки