Стопани от Източна България ще получат компенсации заради сушата


Стопани от Източна България ще получат компенсации заради сушата
Снимка: МЗХГ
28 Октомври 2020, Сряда


Помощта е за земеделски производители от областите Бургас, Варна, Добрич, Сливен, Силистра, Шумен, Ямбол. Вижте подробностите

Автор: Десант

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ утвърди финансов ресурс в размер на 13,4 млн. лева по de minimis за компенсиране на щетите от сушата през 2020 г. за стопаните от областите Бургас, Варна, Добрич, Сливен, Силистра, Шумен, Ямбол.

Земеделските производители, които ще бъдат подпомогнати са от гореизброените области, в които има спад от над 30 % при реколтата от пшеница, царевица за зърно или фуражни култури.

Размерът на подпомагането ще се определя въз основа на информацията за установените в заявленията им площи по СЕПП, съобразно проекта на специализирания слой „Площи, допустими за подпомагане" за кампания 2020 и/или резултатите от извършени проверки на място.

Финансовата подкрепа, която стопаните ще получат, е изчислена при единична ставка в размер на 20 лв./ха за всички култури.

Общият размер на помощта по схемата de minimis, която един земеделски стопанин може да получи е до левовата равностойност на 25 хил. евро за период от три последователни данъчни години.

Предстои да се изготвят указания за предоставяне на помощта.


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки