Цял съд се занимава със съдбата на психичноболния Мирослав от Ямбол


Цял съд се занимава със съдбата на психичноболния Мирослав от Ямбол
27 Октомври 2020, Вторник


Безпомощният млад мъж е трънчето в очите на ямболската общественост, която, вместо да му помогне да се лекува, предпочита да го обрече на смърт зад решетките

Автор: Светлана Николова

Три съдебни дела по едно и също обвинение – повреда на чуждо имущество, са насрочени в Ямболския окръжен съд срещу 26-годишния Мирослав Даскалов. Странното е, че делата не са обединени, а се гледат от различни съдебни състави.

Мирослав е до болка познат на ямболската общественост. Останал без родители, от малък е залитнал към дрогата, в последствие е лежал и в затвора, където е бил насилван. Точно зад решетките се е отключило и психиатричното му заболяване.

Мъжът живее на улицата от 4 години, откакто е излязал на свобода. Това го прави уязвим на безпричинна агресия от страна на недобросъвестни граждани, а чуждата агресия пък го провокира да буйства. В такъв пристъп миналата година той строшил огледала и стъкла на два леки автомобила, има и още няколко подобни провинения.

"Считаме, че това е човек с неработеща психика, които искаме да бъде обявен за психиатрично невменяем и да бъде настанен за определен срок в психиатрично заведение, където да бъде лекуван", казва неговият адвокат Стоян Дойчев.

Вместо да бъде пратен в специализирано заведение за лечение, обаче, Мирослав го грози опасността да влезе отново в затвора.


Д-р Петър Цингов не беше убедителен пред съда в заключението си, че Мирослав е здрав и може да носи отговорност за действията си. Пред екипа ни пък той предпочете да запази мълчание

Вещото лице по делото – д-р Петър Цингов е преценил, че Мирослав е вменяем и може да носи отговорност за действията си.


Един подпис на д-р Лариса Димитрова доведе до там социалните институции в Ямбол да са с вързани ръце и да не могат да помогнат на Мирослав, защото по документи той се води здрав и подлежи на съд. В случая са ангажирани куп магистрати, свидетели, вещи лица, за които държавата плаща

Тази епикриза съвпада с едно от последните становища на неговата шефка – завеждащата отделението по психиатрия в ямболската МБАЛ "Свети Пантелеймон" д-р Лариса Димитрова, която е отказала да лекува Мирослав, защото според нея той бил здрав. Телевизия СКАТ обаче разполага с по-стари лекарски епикризи, според които мъжът е с шизофрения и биполярно разстройство на личността:







Каква е причината д-р Лариса Димитрова да твърди, че видимо болният мъж с доказана от колегите й шизофрения е психично здрав, можем само да гадаем. Едно от обясненията би могло да бъде прекомерно лекарско его - веднъж направила грешна преценка, тя не иска да признае, че е сбъркала.

Или пък може би фактът, че Мирослав е труден пациент. Една от проявите на лудостта му е да отказва да ползва тоалетна и да върши физиологичните си нужди в панталоните и миризмата около него често е нетърпима.

Съдебният състав по първото дело срещу Мирослав Даскалов уважи искането на адвоката му за нова психиатрична експертиза с повече вещи лица, които да не са от Ямбол, за да не може д-р Лариса Димитрова да им влияе на преценката.



"И може би най-сетне ще бъдат развързани ръцете на социалните работници да го настанят в съответното здравно заведение, където да се проведе с него лечение", коментира общественичката Неда Карска, един от малкото добри човеци в града, които се борят за живота на Мирослав.

До приключване на съдебните дела Мирослав ще бъде настанен в общински жилище, което също не е най-добрият вариант за него, тъй като той не може сам да се грижи за себе си. Но е по-добре от това да спи отново на улицата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки