Училищата ще решават сами дали да преминават към дистанционно обучение


Училищата ще решават сами дали да преминават към дистанционно обучение
Снимката е илюстративна
26 Октомври 2020, Понеделник


За да бъде издадено разрешение за това, трябва предложението да е взето от педагогическия съвет

Автор: Десант

Училищата ще могат да преминават към дистанционно обучение в електронна среда по предложение на техните ръководители. Това предвижда нова заповед на Министерството на образованието.

Предложение за преминаване към обучение от разстояние може да правят ръководителите на образователни институции в области с усложнена епидемична обстановка, които попадат в червена или оранжева зона.

Директорът на съответното учебно заведение може да направи предложението, когато то се намира в тези зони и в конкретното училище има увеличаващ се брой отсъстващи и/или под карантина, а също нарастващ брой положителни проби за коронавирус или случаи с грипоподобни симптоми.

За да бъде издадено разрешение, трябва предложението да е взето от педагогическия съвет и да е съгласувано с обществения съвет, като е отчетено мнението на повечето от родителите.

От МОН посочват, че преминаването към е-обучение трябва да се случва, като се отчита принципът, че най-нежелателно е то да се осъществява в началния етап от обучението на учениците. При взимане на решение за превключване в обучение от разстояние Министерството на образованието препоръчва то да се осъществява първо за гимназиален етап, след това за прогимназиален и като краен вариант за начален етап.

Срокът за обучение от разстояние се съобразява с практиката на Регионалните здравни инспекции, епидемичната обстановка и при отчитане, че присъственото обучение е приоритетно за постигане на образователните цели и социализацията на учениците.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки