Ще благоустроят достъпа до останките от късноантична и средновековна крепост в Ахтопол


Ще благоустроят достъпа до останките от късноантична и средновековна крепост в Ахтопол
Снимки: Община Царево
23 Октомври 2020, Петък


Строително-монтажните дейности включват реконструкция на двете съществуващи стълбища, водещи до крепостните стени

Автор: Десант

В Ахтопол бе дадено начало на строителните дейности по проект „Подобряване на достъпа до късноантична и средновековна крепост вАхтопол. Достъпно наследство - Устойчив туризъм, основан на културни активи (CAST)“ по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg - IPA CBC България-Турция 2014-2020.

С предоставената на Община Царево безвъзмездна финансова помощ ще се благоустрои и подобри достъпът до откритите останки от късноантична и средновековна крепост в Ахтопол.



Строително-монтажните дейности включват реконструкция на двете съществуващи стълбища, водещи до крепостните стени - полагане на настилка от естествен камък, поставяне на парапет и осветителни стълбове с фенери от ковано желязо и вградено осветление по стъпалата.

Детайли от запазения отбранителен зид на древния Агатопол са вдъхновили идеята за оформяне на челата на стълбите, които при изкачване ще напомнят за крепостна стена.

Граничещата с археологическия паметник улица „Митко Палаузов“ ще се превърне в пешеходна зона, като асфалтът ще бъде подменен с настилка от естествен камък, ще се монтират парапет от ковано желязо, информационни и указателни табели, пейки и кошчета.

Водещите до обекта улици „Черно море“, „Рибарска“, „Христо Ботев“ и „Крайморска“ също ще бъдат реновирани с нови тротоари и асфалтова настилка.

Предвижда се да се инсталират прожектори, които ефектно да осветяват руините през нощта.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки