Валери Симеонов: Българската държава все още е длъжник на нашите сънародници в Унгария


Валери Симеонов: Българската държава все още е длъжник на нашите сънародници в Унгария
Пред паметника на митрополит Борис Неврокопски
22 Октомври 2020, Четвъртък


Ние от Обединени патриоти ще продължим родолюбивото си дело да подпомагаме българската общност в Унгария и да работим за защита на интересите и правата на всички наши сънародници зад граница, каза лидерът на НФСБ от трибуната на Народното събрание

Автор: Десант

На 15 септември 2016 г. 43-то Народното събрание прие решение за определяне на първия и единствен до днес ден за дружба и приятелство с друга държава. Това е Унгария, а денят е 19 октомври, когато честваме великия български светец Свети Йоан Рилски Чудотворец. Седмица по-късно същото стори и унгарският парламент. Това припомни лидерът на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов в своя декларация, която той прочете от трибуната на парламента.

Ето пълният текст на декларацията:

Датата свързва двете държави поради мястото, което заема свети Йоан Рилски в историята на България и Унгария. През 1183 г. при поредната Унгарско-византийска война унгарският крал Бела Трети превзема Средец - днешна София, отнася мощите на Свети Йоан Рилски в тогавашната столица на Унгария Естрергон.

Според летописите мощите на светеца извършват редица чудеса, включително причиняват онемяване на католическия епископ, позволил си да оспори светостта на Йоан Рилски. Впечатлен и обезпокоен от това чудо, Бела Трети нарежда мощите на светеца да бъдат върнати в Средец със специална делегация.

Вече четири години нашите държави отбелязват подобаващо този голям за нас празник. И тук трябва да признаем, че той не бе иницииран по идея на българските или унгарските политици, а на сплотената и патриотична българска общност в Унгария. Тя преодоля границите, бюрокрацията и направи невъзможното наследниците на българските градинари от 19 век да реализират своята стара мечта. 

Тази година Денят на българо-унгарската дружба на ротационен принцип бе честван в Унгария и въпреки ограниченията заради пандемията бе увенчан от редица значими мероприятия. България бе представена от скромна парламентарна делегация.

Денят започна с посещение на обновения и разширен със средства на Унгария и България български Културен дом и литургия в българската църква „Св.св. Кирил и Методий“.

След службата в двора на църквата бе открит паметник на митрополит Борис Неврокопски, положил началото на църковното дело и първия камък на църквата през 1931 година. Един истински мъченик на христовата вяра, убит от комунистическата власт в България през 1948 г.

На откриването на паметника присъстваха държавните секретари на Унгария Миклош Шолтес и Тамаш Менцер, както и министри, заместник-омбудсманът, депутати и представители на политическия елит.

Г-н Шолтес и г-н Менцер изнесоха кратки речи, посветени на историческите корени на българския и унгарски народи и дадоха висока оценка на изключително дейното самоуправление на българското малцинство. То е представено в унгарския парламент от г-н Симеон Варга, д-р Данчо Мусев - председател на българското самоуправление и Димитър Танев - председател на българското дружество в Унгария.

Веднага след това българската делегация бе посрещната в унгарския парламент от г-н Иштван Якаб. Той даде официален обяд, на който бяха обсъдени актуални въпроси, свързани с членството на България и Унгария в ЕС.

Бяха споделени общите и еднакви позиции по ограничаване и недопускане присъствието на мигранти и бежанци на териториите на двете държави, както и налагането на чужди неолиберални идеи, свързани с прокламираните от Истанбулската конвенция еднополови бракове и джендър-идеология, прикрити под т.н върховенство на закона.

По-късно делегацията бе поканена на заседание на унгарския парламент, което започна с поздравително слово на неговия председател г-н Ласло Кьовер по случай 19 октомври – Денят за приятелство между България и Унгария. След това думата бе дадена на представителя на българското малцинство – парламентарният наблюдател г-н Симеон Варга, който поздрави на български език парламента и делегацията ни. Думата бе дадена и на г-н Микрош Шолтес, който изтъкна значението и приноса на българската общност в историята и съвременната политика на Унгария като отправи специална благодарност към българската държава.

В ложата на българската делегация дойде лично министър-председателят на Унгария г-н Виктор Орбан, който ни поздрави с празника и отправи топли пожелания към целия български народ.

На 19 октомври в Националния музей на Унгария министърът на външните работи на Р. България г-жа Екатерина Захариева връчи най-високите награди на МнВР – златен почетен знак, на ръководството на българската общност – Симеон Варга, д-р Данчо Мусев и Димитър Танев, както и на дългогодишния преподавател Светла Кьосева. Открита бе изложба на българската азбука в двора на музея.

За поредна година, въпреки ограниченията, наложени от мерките срещу пандемията, Денят на дружбата между България и Унгария бе отбелязан подобаващо и тържествено, за който основен принос има българската общност в Унгария, която столетия поддържа любовта и връзките си с България и която основателно може да счита 19 октомври за свой празник – празник на българите в Унгария.

За съжаление, българската държава все още е длъжник на нашите сънародници, които получават по-голяма политическа и финансова подкрепа от унгарското правителство, отколкото от България.

Затова декларираме, че ние от „Обединени патриоти“ ще продължим родолюбивото си дело да подпомагаме българската общност в Унгария и да работим за защита на интересите и правата на всички наши сънародници зад граница.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки