Къде най-дълго живее коронавирусът и с какво да го елиминираме най-бързо


Къде най-дълго живее коронавирусът и с какво да го елиминираме най-бързо
Снимката е илюстративна
21 Октомври 2020, Сряда


Около 80-85% от случаите на заразени са от замърсени ръце

Автор: Десант

Около 80-85% от случаите на заразени с коронавирус са от замърсени ръце, другите са от неспазване на социалната дистанция. Това обяви пред Би Ти Ви проф. Емил Воденичаров, ръководител на Катедра „Хигиена" на Медицинския университет.

Той посочи, че измиването на ръцете е ефективно и със сапун и посъветва дезинфектант да се ползва, когато нямаме сапун под ръка.

Проф. Воденичаров уточни, че е възможно контейнерът за течен сапун да бъде заразен при пълненето му, ако не се взимат мерки. По думите му не е добре в заведения да се ползват за избърсване хавлиени кърпи, тъй като те задържат влагата и по тях вирусът може да оцелее до 21 дни, което ги прави неудачни за употреба от повече хора.

Медикът посочи, че на открито вирусът може да остане жив най-много 15-20 минути, но върху маската - 28 дни. Това обаче не означава, че за толкова дни той ще бъде опасен, тъй като трябва да живее в жив организъм. Но пък заразоносителството може да бъде до една седмица, ако се пипне замърсена маска.

Проф. Воденичаров посочи, че COVID-19 доказано се задържа 28 дни и върху банкноти и парапети, а най малко - върху метални предмети и особено върху такива от благородни метали - злато и сребро.

Междувременно стана ясно, че някои води за уста и перорални антисептици могат да деактивират човешки коронавируси и, според ново проучване, помагат за намаляване на разпространението на SARS-CoV-2, причиняващ COVID-19, съобщава БГНЕС.

Резултатите, публикувани в „Journal of Medical Virology“, сочат, че някои от тези продукти могат да бъдат полезни за намаляване на вирусното натоварване или количеството на вируса в устата след попадането му там.

Изследователи от Колежа по медицина в Пенсилвания, САЩ, тествали няколко орални и назофарингеални разтвори в лаборатория за способността им да деактивират човешки коронавируси, които по структура са подобни на SARS-CoV-2. Прегледаните продукти включват 1-процентен разтвор на бебешки шампоан, пероксид за премахване на болки в устата и води за уста.

„Докато чакаме да се разработи ваксина, са необходими методи за редуциране на предаването. Изпробваните от нас продукти са лесно достъпни и често са част от ежедневието“, каза Крейг Майерс, професор в пенсилванския колеж.

Носната и устната кухина са важни точки за влизане и предаване на човешки коронавируси.

1-процентовият разтвор за бебешки шампоан, често използван от лекарите за промивка на синусите, деактивира повече от 99,9% от коронавируса след двуминутно време на контакт.

Някои от продуктите за гаргара също се оказали ефективни. Много от тях деактивират повече от 99,9% от вируса само след 30 секунди съприкосновение.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки