Вадят в сливенския Музей на текстила наследство от стария скрин


Вадят в сливенския Музей на текстила наследство от стария скрин
Снимки: Фейсбук
21 Октомври 2020, Сряда


Изложба, подредена в Музея на текстилната индустрия, представя 20 автентични женски носии от частна колекция

Автор: Десант

Изложба, която представя 20 автентични женски носии, събрани от сливненката Мариана Жекова, е подредена в Музея на текстилната индустрия в Града на стоте войводи.

Частната колекция включва костюми от различни региони на страната, които показват облеклото на българката от края на ХІХ и началото на ХХ век в цялото му многообразие и пищност. Представени са оригинални образци от всички видове носии – двупрестилчена, еднопрестилчена, сукманена и саяна.



В експозицията „Наследство от стария скрин" са показани традиционни женски костюми от районите на Сливен, Русе, Харманли, Поморие, Ихтиман, Златоград, Ямбол, Димитровград, Варна, Котел, Кюстендил, Стара Загора, Разград, Враца, Елхово и Сунгурларе.

Експонираните оригинални образци показват цялото многообразие, колорит и пищност на облеклото на българката от този период. Разнообразни материи, сложни техники, богат колорит, уникално орнаментиране – всичко това може да се види в показаните гиздави премяни, чрез които българката заявява своята идентичност, разказва за бита и природата, изпраща кодирани послания, изразява душевност, демонстрира познания, сръчност и умения.

Изложбата е част от събитията по повод празника на Сливен – Димитровден.


В категории: Традиции , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки