Великотърновската прокуратура възложи проверка за замърсяването на река Златаришка


Великотърновската прокуратура възложи проверка за замърсяването на река Златаришка
Снимка: news.bg
20 Октомври 2020, Вторник


Само за месец край бреговете й два пъти изплува мъртва риба

Автор: Десант

Районна прокуратура – Велико Търново се самосезира от репортажи в медиите за замърсяване на водите на река Златаришка в района на град Златарица.

Образувана е прокурорска преписка и е възложена проверка от прокурор, на ОДМВР-В. Търново и РИОСВ-Велико Търново, която да установи налице ли е замърсяване на реката и каква е причината за отравянето на рибата, както и дали замърсяването създава опасност за живота и здравето на хора, животни и растения.

Жители на Златарица сигнализираха за тонове мъртва риба по бреговете на реката, минаваща през града. Според тях причината за замърсяването е нерегламентирано изхвърляне на отпадни води от мандрата в град Елена.

Във вторник сутринта гражданите се събраха, за да изразят недоволството си. Те обясниха, че в Златарица няма пречиствателна станция. По техни думи проблемът е от години.

Протестиращите настояха за чиста вода с мотива, че това ще привлече повече туристи в града им.

Само за месец по бреговете на река Златаришка два пъти изплува мъртва риба. От реката се носи и силна миризма. Хората са категорични, че проблемът се дължи на промишленото замърсяване. от мандрата в Елена. Споре тях от там се изпускат нерегламентирано суровини.

От своя страна, управителят на предприятието Стефан Васлев отрече проблемът да е при тях. Той обясни, че в момента се правят промени, така че да се увеличи капацитетът на пречиствателната станция на мандрата.

Екип от експерти еколози е установил, че няма химическо замърсяване на реката.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки