Две ревматоложки започват в Бургас безплатна кампания „Заедно за здрави кости“


Две ревматоложки започват в Бургас безплатна кампания „Заедно за здрави кости“
Снимката е илюстративна
20 Октомври 2020, Вторник


В рамките й всеки може да провери личния си риск от остеопороза

Автор: Десант

Ревматолозите от УМБАЛ-Бургас д-р Мария Недкова и д-р Румяна Христова започват кампания „Заедно за здрави кости“, в която всеки може да провери личния си риск от остеопороза. Тя е посветена на днешния Световния ден за борба с остеопорозата.

Кампанията включва оценка на личния риск от остеопороза с едноминутен тест и възможност за безплатно високоспециализирано изследване - DXA (т.нар. „декса“). То ще се прилага на най-застрашените хора по преценка на ревматолозите. Това е най-точният и единственият признат метод за ефективна диагностика на остеопорозата. С помощта му може да се установи загуба на костна плътност дори по-малка от 2%.

Изследването не се покрива от Здравната каса, но заради значимостта на заболяването, по време на кампанията хората с най-висок фрактурен риск ще получат възможност да се възползват от него безплатно, обясняват ревматолозите. Ще бъдат разяснявани профилактичните мерки, свързани с   диетичния режим, физическата активност и начина на живот.

Участието в кампанията е със задължително записване на тел.0886321550 – д-р Мария Недкова или тел. 0878342409 – д-р Румяна Христова, МЦ „Зорница“, бл. 58, ет. 2, кабинет 19Б.


На снимката отляво надясно - д-р Румяна Христова и д-р Мария Недкова

Остеопорозата е заболяване, което засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст, свързана с намалена костна минерална плътност и качеството на костта, което води до намалена здравина на скелета, повишаване на риска от фрактури и ранна инвалидизация. 

Загубата на кост няма симптоми и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата. Наличието на една фрактура увеличава с 86% риска от появата на следващи фрактури и при двата пола. При бедрените фрактури смъртността е 20-24 % в рамките на година след фрактурата. Към 2050 г. се очаква броят на бедрените фрактури в света да нарасне с 310% при мъжете и 240% при жените.

В рисковите групи попадат жените с ранна менопауза – преди 45 г., жените и мъжете в напреднала възраст – над 65 г. при жените и над 70 г. при мъжете, хората с непълноценно хранене и продължително обездвижване.

Недостатъчният прием на с храната на белтъчини, на калций и витамин Д, прекомерна консумация на кафе - повече от 3 - 4 кафета дневно, пушенето и прекомерният прием на алкохол също увеличават риска от остеопороза.

Някои заболявания също могат да доведат до загуба на костна плътност -  захарен диабет, Базедова болест, ревматоиден артрит, хронични чернодробни, бъбречни заболявания, левкемии и др. Увеличава риска и продължителното лечение с медикаменти - кортикостероиди, антиепилептични лекарства, антикоагуланти, антидепресанти ,тиреоидни хормони и пр.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки