Ще модернизират и дигитализират астрономическата обсерватория и планетариум в Ямбол


Ще модернизират и дигитализират астрономическата обсерватория и планетариум в Ямбол
Снимка: Архив Планетариум-Ямбол
20 Октомври 2020, Вторник


Досегашната апаратура, която се ползва в звездните зали, е отпреди 1989 г.

Автор: Десант

Астрономическата обсерватория и планетариум в Ямбол ще бъде изцяло модернизирана и дигитализирана. Това ще стане благодарение на спечелен проект „Дигитализация на звездната зала в АОП”, класиран с най-много точки от останалите – 96 от 100 максимални. Стойността му е 149 000 лева.

Новият цифров планетариум за Ямбол ще е съвременна и изключително атрактивна придобивка. Това значително ще повиши интереса на децата и възрастните от цялата  страна към града като туристическа, културна и научна дестинация.

В момента обсерваторията прожектира чрез мрежа от кабели, като при възникнал проблем системата става неизползваема. Прди време директори на планетариуми в страната проведоха среща с образователния министър Красимир Вълчев, на когото обясниха, че архаичната апаратура, която се ползва в звездните зали, е отпреди 1989 г.

Планетариумът в Ямбол ще се превърне в съвременен и модерен център, в него ще прожектират върху сферичен таван небето, а изображенията ще се управляват през компютър и специален софтуер.

Дигитализацията кореспондира с новия подход на образователното министерство да изнесе част от обучението извън класните стаи.

Планетариумът в Ямбол е единствен в Югоизточна България и ежегодно през звездната зала преминават хиляди ученици и граждани, като за 30 години техният брой надхвърля 500 000 души. Предлаганите 74 лекции сеанси подпомагат усвояването на знания по роден карай, природознание, георгафия, физика, астрономия, биология и философия от първи до единадесети клас.

Астрономическата обсерватория и планетариум са утвърдени като единственото място в региона, в което се извършва масова работа по обучение и популяризиране на астрономията и космонавтиката сред всички възрастови групи ученици и граждани. За това помагат дискусиите, семинарите, лекториите, срещите с изтъкнати учени от страната и чужбина. Многобройни са музикалните вечери, промоциите на книги, изложбите на детско изобразително и приложно изкуство, гостувания на музеи и други.

Паралелно с учебната и популяризаторската работа, в НАОП - Ямбол се извършва и изследователска дейност. През изминалите 30 години физиците и астрономите имат участия и публикации в национални и международни прояви - конференции, семинари, дискусии. Полезни за специалистите и учениците са контактите и съвместната работа със сродни астрономически звена у нас и в чужбина - Русия, Словакия, Белгия, Гърция, Англия и Германия.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки