Жените у нас получават по-ниски пенсии от мъжете


Жените у нас получават по-ниски пенсии от мъжете
Снимката е илюстративна
20 Октомври 2020, Вторник


Вижте какви са причините

Автор: Десант

По данни на Националния осигурителен институт към юни тази година средната пенсия за осигурителен стаж и възраст на мъжете у нас е 504 лева. Жените пък взимат средно по 380 лева или със 124 лева по-малко.

По-малка е разликата при инвалидните пенсии – 291 лева за мъжете и 266 лева за дамите. Средно със 174 лева по-малко получават жените, пенсионерки по чл. 69 от КСО – това са военни, полицаи, служители на НСО, пожарникари и др. Те взимат средно по 558 лева на месец, а колегите им – по 732 лева.

Основната причина за разликата във възнагражденията за старост на двата пола е, че жените продължават да печелят средно по-малко от мъжете в България. Въпреки плавното намаляване на разликите  в заплащането през годините те се запазват на национално и европейско ниво, сочат данните в доклада. 

През 2015 г. мъжете у нас са получавали с 15,4% повече от представителките на нежния пол. През 2016 г. разликата е 14,4%, през 2017 г. – 13,6%, като през 2018 г. остава почти без промяна - 13,5%. За последната година средният процент за ЕС е 15,7%.

Като цяло средно за държавите в Европейския съюз пенсиите на мъжете са с над 30 на сто по-високи от тези на жените. У нас този процент е 27.

Разликата в заплащането се дължи основно на хоризонтално и вертикално сегментирания по пол пазар на труда. Премахването на разликата в заплащането на жените и мъжете кореспондира пряко с увеличаване на доходите, които жените получават през живота си. Това не само би довело до намаляване на риска от бедност при жените в трудоспособна възраст, но също така намалява риска от бедност след пенсионирането им, обясняват авторите на стратегията.

Друга причина за ниските пенсии на жените е фактът, че те имат по-чести прекъсвания на кариерата си – като майчинството например. Все още предимно жените разполагат с по-малко свободно време спрямо мъжете, защото са натоварени с грижите по отглеждането на децата, с грижите за възрастни и зависими членове на семейството.

Изследване на НСИ показва, че жените посвещават средно два пъти повече време на ден за грижи за домакинството и семейството, отколкото мъжете и отделят за почивка, спортни и физически мероприятия, хобита и игри половината от времето, което мъжете отделят на такива занимания.


В категории: Новини , Анализи

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
gender speculations
22.10.2020 20:32:15
0
0
А защо няма статистика или дела за трафик на влияние и корупция за театрото с любовниците дето се шири от толкоз време при публичната икономика, дела, театро.... ? И това са обществени въпроси, теми....Ни омбендсман, ни някоаква организация, НПО, и международните също си мълчат....Ни комисии на НС, нито нищо.... По тези психологии? Примери за подрастващите ????? джендър обработки....Плюс популизъм към безкрайните пекулации и вратички за спекулации. Направо организирани сценарии...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки