Заседанието на унгарския парламент започна с приветствие към България


Заседанието на унгарския парламент започна с приветствие към България
Депутатът от българското национално малцинство в Унгария Симеон Варга. Снимка: Пресцентър на НФСБ
20 Октомври 2020, Вторник


Валери Симеонов бе лично поздравен от Виктор Орбан

Автор: Десант

Председателят на унгарския парламент Ласло Кьовер откри заседанието в първия ден на седмицата с поздравително слово по повод Деня на българо-унгарската дружба 19 октомври.

Денят на св. Иван Рилски Чудотворец е и ден на българо-унгарската дружба, утвърден с решение на парламентите на България и Унгария. Това е единствения ден за приятелство с друга държава, утвърден от българското Народното събрание. В основата на това решение застанаха през 2016 г. лидерът на НФСБ Валери Симеонов и народните представители на патриотичната партия.

Зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов бе посрещнат в Будапеща пред българския Културен дом от българският застъпник в унгарския парламент – депутатът Симеон Варга, председателят на българското самоуправление в Унгария д-р Данчо Мусев и председателят на Дружеството на българите в Унгария Димитър Танев. Те запознаха Валери Симеонов с дейностите по разширението на Културния дом, извършени със средства на унгарската и българската държава.



След това бе отслужена тържествена света литургия в българската църква „Св. св. Кирил и Методий“.

По-късно в двора на църквата бе открит паметник на митрополит Борис Неврокопски, организирал първото църковно настоятелство в Будапеща и положил началото на строежа на българския храм. На откриването на паметника заедно с Валери Симеонов бяха и държавните секретари на Унгария Миклош Шолтес и Тамаш Менцер.



Зам.-председателят на унгарския парламент Ищван Якаб даде обяд в чест на своя колега Валери Симеонов. Веднага след това Симеонов бе поканен в пленарната зала, на заседание на унгарския парламент, където бе поздравен лично от министър-председателя на Унгария Виктор Орбан.


​Зам.-председателят на унгарския парламент Ищван Якаб и зам.-председателят на българското Народно събрание Валери Симеонов

На заседанието реч на български език по повод Деня на българо-унгарската дружба 19 октомври изнесе Симеон Варга, депутат от българското национално малцинство в Унгария.

Приветствие към гостите от България поднесе и държавният секретар Миклош  Шолтес, който изтъкна приноса на Валери Симеонов за отбелязването на Деня на българо-унгарската дружба, изграждането на българския Културен център и предоставяне на терените, принадлежащи към Българската православна църква на българската общност.

Веднага след това в Националния музей на Унгария българският външен министър Екатерина Захариева награди ръководството на българската общност – Симеон Варга, Димитър Танев, д-р Данчо Мусев и дългогодишният преподавател Светла Кьосева с най-високото отличие на МВнР на България „златен почетен знак“.

Валери Симеонов ги поздрави и подчерта: „Днешният ден е празник за българите в Унгария и за българо-унгарските отношения“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки