Еколози не са съгласни да се използват отрови и експлозиви при лова на диви прасета


Еколози не са съгласни да се използват отрови и експлозиви при лова на диви прасета
19 Октомври 2020, Понеделник


Предложенията за изменение на Закона за лова и опазване на дивеча са на Министерството на земеделието заради нулевата ефективност в битката с Африканската чума 

Автор: Десант

По предложение на Министерството на земеделието с изменение на Закона за лова и опазване на дивеча се допуска използване на отрови и експлозиви при отстрела на диви прасета заради нулевата ефективност в битката с Африканската чума по свинете.

„На първо място това е възможността поголовно да се избиват животни, които се водят съмнителни за болести – независимо от това дали имат симптоми, законодателят дава възможност на МВР, на Министерство на земеделието, на Министерство на отбраната да бъдат унищожавани и избивани тези животни по всякакъв начин“. Това коментира в „Преди всички“ Явор Гечев от „Четири лапи“.

„Там се дава възможност да се използват абсолютно всички забранени до момента начини – с отрови, експлозиви, автоматично оръжие, ток, елетрошок и капани – методи, които се считат не само за неетични, но и за изключително опасни за животните и хората“.

Гечев посочи, че е изключително притеснен, защото това е опасно и за домашните, и за дивите животни, и ще има сериозен ефект върху околната среда като цяло, защото отровите трудно се разграждат в природата, а експлозивите биха предизвикали пожари.

„Промените в закона няма да решат проблема с Африканската чума по свинете. С него се цели създаването на репресивен механизъм на Министерство на земеделието да принуждава ловците да изпълняват мерки, които дори могат да не кореспондират с установения законов ред, а именно - да бъдат финансирани със средства от държавния бюджет. Ние сме против този ред и се обявяваме против тези промени“, посочи в „Преди всички“ Васил Василев, председател на Националното ловно-рибарско сдружение.

Според Василев привличането на лица от други ведомства, които са длъжности лица, които нямат правоспособност да извършват ловна дейност, е неправилен подход.

„Това може да стане, ако с решение на Министерския съвет се обяви извънредно положение в съответния район, а не да се правят промени в закона“.

„Ще прецизираме текста в закона и няма да допуснем използването на забранени методи, уреди и средства в този закон за избиване на дивите животни“ – в това увери Юлиян Русев от Агенцията по горите. Русев подчерта, че ще се срещнат по темата с неправителствените организации и Ловния съвет и ще се прецизират текстовете:

„Ще настояваме част от текстовете да се изтеглят. Ще настояваме да се използват само уреди за нощно виждане. Те в момента са забранени“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки