Студенти влизат в модерно оборудван университетски кабинет по физиология


16 Октомври 2020, Петък


Той е в Бургас и разполага с комбиниран енцефалограф (ЕЕГ) и електромиограф (ЕМГ), с  които  се изследват мускулната и периферната нервна система 

Автор: Десант

Студентите от Медицинския факултет към Университет "Проф. д-р Асен Златаров" ще усвояват знания по физиология и ще практикуват в модерно оборудван кабинет. Апаратурата е закупена от Община Бургас.

Кабинетът разполага с комбиниран енцефалограф (ЕЕГ) и електромиограф (ЕМГ), с които се изследват мускулната и периферната нервна система при възпалителни процеси, плексити, невралгии, дископатия, полиневропатия и ишиас.



Апаратите се използват също така за наблюдение и записване на електрическата активност на мозъка, за диагностика и мониториране на всички заболявания, свързани с нарушения на мозъчната активност - епилепсии, деменции, някои психотични състояния.

Такава апаратура имат много малко болници, обясни доц. Цветан Велинов, декан на Факултета по медицина в университет „Проф. д-р  Асен Златаров". Тя ще се използва и за диагностични цели в сферата на неврологията.

Кабинетът е оборудван още с 3-канален и 6-канален електрокардиограф. Чрез него студентите ще учат в детайли как функционира сърдечно-съдовата система.

Закупен е и апарат за изследване на слуха - аудио-метър, както и спирометър, който индикира  функционалния капацитет на белите дробове, процесите на вдишване и издишване и количеството въздух, което преминава през дробовете по време на нормалния дихателен цикъл, както и индиректно за разпределението на кислорода в дробовете. Използва се за диагностика на белодробни заболявания - астма, емфизем, бронхиолит; рестриктивни - хроничен бронхит, бронхиектазии.

Медицинският факултет беше създаден преди 2 години по настояване на кмета Димитър Николов.

80 са студентите от първи и втори курс, които се обучават в момента там.

Ръководството на университета и Община Бургас са обединени в усилията да го развиват както инфраструктурно - чрез оборудването на различни професионални кабинети, така и с привличането на лектори от престижни ВУЗ-ове от цял свят.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки