Минчо Минчев и Людмил Ангелов ще свирят на сцената на бургаската опера


Минчо Минчев и Людмил Ангелов ще свирят на сцената на бургаската опера
16 Октомври 2020, Петък


Рециталът е част от национално турне, с което се отбелязва 70-годишнината на виртуозния цигулар

Автор: Десант

Двама световноизвестни музиканти – цигуларят Минчо Минчев и пианистът Людмил Ангелов, ще дарят на почитателите на квалитетната музика в Бургас незабравими моменти на досег с изкуството в неговите най-висши измерения с изключително артистично присъствие във вещо подбраната програма на камерния концерт в неделя, 18-и октомври, от 19 часа, в залата на Държавна опера – Бургас.

Рециталът е част от национално турне, като първата сценична проява ще бъде във Варна, на 17 октомври.

Поводите за осъществяване на националното турне са два. Единият е благотворителен – двамата забележителни музиканти ще дарят хонорарите си от петте предвидени концерта на фондация „Панчо Владигеров“, която организира Международния конкурс за пианисти и цигулари на името на големия български композитор.

Другият повод е 70-годишнината на Минчо Минчев, която отбелязахме на 17 септември – турнето е повод за отпразнуване на юбилея чрез артистичното взаимодействие на големия цигулар с публиката, на която е безспорен любимец, чрез божествения звук на неговия „Страдивариус“.

Освен лауреат на редица престижни национални и международни награди, през 2011 г. проф. Минчо Минчев става носител и на първия приз на името на световноизвестния диригент Емил Чакъров, връчвана официално от Община Бургас на закриването на Бургаските музикални празници.

Пианистът Людмил Ангелов, който е известен с факта, че изпълнява цялото творчество на Шопен (т. нар. Шопенов интеграл), един от най-емблематичните композитори от периода на Романтизма, споделя, че за него предстоящите концерти са специални, защото това е  първото съвместно турне с именития цигулар.

В програмата, която бургаските почитатели на класическата музика ще чуят в неделя, са включени: Шакона в сол минор от Томазо Витали и Сюита в старинен стил от Алфред Шнитке,  Соната №5 във Фа мажор, Оп. 24 „Пролетна“ от Лудвиг ван Бетовен и Соната в Ла мажор от Цезар Франк.

Програмата е съчетала сдържаната красота на предкласичната музика с изящните канони на класицизма. По този начин, емоционалното и естетическо въздействие върху публиката преминава през различни нюанси, давайки богатство на възприятията.

От бургаската опера съобщават, че въпреки положителната проба за коронавирус на един от артистите в балетния състав, рециталът на Минчо Минчев и Людмил Ангелов ще се състои. Залата ще бъде подложена на пълна дезинфекция, а двамата именити солисти не са били контактни с балетиста от ансамбъла на Бургаската опера.

Всички присъстващи на концерта следва да носят предпазни маски. Според изискванията на Здравното министерство, разположението на местата е съобразено с изискуемата дистанция между посетителите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки