300-годишен чинар в Смолян пострада от бурята във вторник


300-годишен чинар в Смолян пострада от бурята във вторник
15 Октомври 2020, Четвъртък


Дървото е с много пречупени клони с различен диаметър, като част от тях са вплетени в короната му

Автор: Десант

300-годишен чинар – една от забележителностите на Смолян, бе повреден от бурния вятър, извил се във вторник над родопския град. 

От смолянската РИОСВ и местната община провериха пострадало от лошите метеорологични условия вековно дърво.  Те установиха, че то е с много пречупени клони с различен диаметър, като част от тях са вплетени в короната му.

За недопускане на инциденти, свързани с последващо пречупване и с цел поддържане и възстановяване на доброто здравословно състояние на чинара, на община Смолян, стопанисваща вековното дърво, е дадено предписание за отстраняване на пречупените и окастряне, оформяне и обезопасяване на опасните  клони.

От началото на 2019 г. до момента това е вторият случай, при който вековният чинар се уврежда от лошото време. През януари 2019 г. заради обилен снеговалеж също бяха пречупени много негови клони. След предприетите тогава мерки в рамките на година след отстраняването на част от короната, се наблюдава успешното й възобновяване.

За запазване на вековното дърво е изготвен  план за  поддържащи и възобновителни дейности (почистване на мъртва дървесина, запечатване на кухини, хралупи и изрязани клони, замазване на загнилата кора с овощарска замазка и др.).

Чинарът е обявен за вековно дърво със Заповед №508 от 28 март 1968 г. на Министерство на горите и горската промишленост.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки