И празникът на картофа в Клисура падна в жертва на коронавируса


И празникът на картофа в Клисура падна в жертва на коронавируса
13 Октомври 2020, Вторник


В Червенаковата къща в балканското градче се намира единственият в България и на Балканския полуостров музей на кореноплодния зеленчук

Автор: Десант

Традиционният Празник на картофите и земеделските производители, който се провежда в Клисура вече над 30 години, тази година няма да се състои. Причината за това са въведените временни противоепидемични мерки на територията на община Карлово във връзка с извънредната епидемична обстановка в страната.

В Червенаковата къща в балканското градче се намира единственият в България и на Балканския полуостров Музей на картофа. Затова честванията тук вече са традиционни и освен обичайната изложба на картофи с най-причудливи форми, в Клисура има куп надпревари – за най-голям, за най-малък и най-вкусен картоф от тазгодишната реколта.

Жителите на Клисура изтъкват, че именно в техния град се раждат най-сладките картофи, затова те са на особен почит в града.

Първата музейна сбирка на картофи е от 1986 г. В нея най-голяма атракция представляват впечатляващи със своите размери картофи. От същата година датира и традицията в градчето да се провежда и Ден на картофа.


В категории: Традиции , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки