Семафорно-наблюдателната служба на флота стана на 108 години


Семафорно-наблюдателната служба на флота стана на 108 години
Снимки: ВМС
09 Октомври 2020, Петък


Вижте как протече честването

Автор: Десант

На 9 октомври 55-ти брегови информационен отряд чества 108 години от създаването на Семафорно-наблюдателната служба на флота.

Началникът на Щаба на Военноморските сили капитан I ранг Камен Кукуров прие строя и поздрави военнослужежите по случай празника. Командирът на военното формирование капитан II ранг Димитър Димитров, награди отличили се военнослужещи за отлично изпълнение на служебните им задължения.



След тържествeната част гостите разгледаха музея на формированието.



Историческа справка:

Преди 108 години в навечерието на Балканската война със Заповед по флота на Негово Височество №170/11.10.1912г. под ръководството на капитан II ранг Димитър Добрев се сформира Семафорно-наблюдателната служба на флота. Учредени са 11 семафорно-набюдателни поста по Черноморското крайбрежие - Шабла, Калиакра, Каварна, Екрене, св. Константин, Галата, Камчия, Емине, Месемврия, Созопол и Зейтин. За командир на Семафорно-наблюдателната служба е назначен лейтенант Никола Тодоров.

В периода 1913 г. – 1917 г. Семафорно-наблюдателната служба се разширява, като включва в състава си и 14 поста по поречието на река Дунав и 9 поста в Беломорското крайбрежие.

През пролетта на 1944 г. Семафорно-наблюдателната служба значително разширява състава си, като увеличава броя на постовете, комплектовани по щата за военно време.. В края на годината морското наблюдение разчита на 23 гранично-наблюдателни поста, разположени по цялото Черноморско крайбрежие.

С откриване на преимуществата на радиолокационните станции, командването на ВМС взема решение за изграждане на брегова радиолокационна система за наблюдение и през 1956 г. започва монтиране на радиолокационни станции „Лот-М“ и опознавателните апаратури „Никел-К“ на постовете за наблюдение и свръзка.

На 1 юни 2008 г. действащите сили за брегово наблюдение по Черноморското крайбрежие са обединени в едно военно формирование 32300, подчинено на Щаба на ВМС.

Така за първи път в историята си, бреговите постове за радиотехническо наблюдение по цялото българско Черноморие се обединяват в една структура, която става първоприемник на славните традиции на създадената през 1912 г. Семафорно-наблюдателна служба.

На 1 юли 2011 г. официално е открита „Бреговата радиолокационна система за контрол на корабоплаването и охрана на морската граница - ЕКРАН“, осигуряваща създаването на единна картина на обстановка на море.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки