Ученици станаха „посланици” на безплатно образование на световно ниво


Ученици станаха „посланици” на безплатно образование на световно ниво
09 Октомври 2020, Петък


Те са от областите Монтана, Плевен и Сливен

Автор: Десант

Гимназисти от Сливен, Нова Загора, Лом, Плевен и Долна Митрополия  са първите ученици посланици, които се посветиха на каузата да популяризират възможностите за достъп до качествено, безплатно образование за всеки в България.

Мащабната кампания е част от проекта „Мрежа ученици доброволци в полза на качествено безплатно образование с Кан Академия в малки населени места в страната с лош достъп до качествено образование”, инициатива на „Образование без раници” с подкрепата на Министерство на младежта и спорта и Национална програма за младежта 2016-2020 (договор № 25-00-29/08.06.2020 г.).

Учениците са представители на ломската ПГ „Найден Геров", сливенските НХГ „Димитър Добрович", и СУ „П.К. Яворов", новозагорската ПГТТ „Атанас Димитров”, СУ „Васил Априлов" -Долна Митрополия и плевенската ДФЦГ "Интелект".

Областите Монтана, Плевен и Сливен са идентифицирани от организаторите като такива, в които деца и учители имат нужда от повече подкрепа, за да се подобряват образователните резултати на подрастващите.

Какво е да си „посланик” на каузата за безплатно качествено образование за всеки? 15-те гимназисти са едни от най-активните и съзнателни ученици в своите училища, които, след специално обучение, сами организират събития за други ученици в своето училище и регион. Те представят по близък за връстниците им начин как могат да си помагат с доказани в световен план, напълно безплатни ресурси - като образователната платформа Кан Академия. Така те разпространяват посланието за равен достъп до образование на световно ниво и големите възможности за онлайн подкрепа, особено докато сме в епидемиологична обстановка.

По екипи, учениците развиват и свои собствени кампании в социалните мрежи и се свързват с образователни и културни институции като библиотеки, читалища и др., където предоставят материали и информация за инициативата.

Платформата Кан Академия разполага с над 10 000 видеоурока и 100 000 интерактивни упражнения. Те са вградени в учебна социална мрежа, като учителите (и родители) могат да направляват и проследяват напредъка на всеки поотделно и на целия клас. Уроците обхващат най-вече учебните предмети от 1-ви до 12-ти клас, подготвителни модули от университетското образование и множество уроци от общокултурен характер.

Кан Академия има над 90 милиона потребители в над 190 държави. Създаден през 2006 г., порталът е първият по рода си в света и се превежда на над 50 езика. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки