В Софийската опера спектаклите ще се гледат само от балконите


В Софийската опера спектаклите ще се гледат само от балконите
Снимки: Софийска опера и балет
08 Октомври 2020, Четвъртък


Новият сезон по традиция ще се открие с постановка на българска творба

Автор: Десант

Във връзка със спазване на санитарно-хигиенните изисквания и въведените мерки за предпазване от Ковид-19, Софийска опера и балет преустрои голямата зала. На партерния етаж вече е разположен само оркестърът. А зрителите ще гледат спектаклите от първия, втория и третия балкон, като ще бъдат настанени през един стол. На неизползваните места ще бъдат поставени цветя за осигуряване на необходимата дистанция.

Превръщането на салона в място за оркестъра по време на пандемията е идея и на други големи оперни театри по света. Маестро Пламен Карталов призна, че лондонският „Ковънт Гардън" са ни изпреварили в това отношение. 



Новият сезон в този храм на оперното изкуство ще бъде открит на 9 октомври от 19,00 ч. с най-българската опера - „Янините девет братя" на Любомир Пипков, която се изпълнява изцяло на български език. Като цяло акцентът в сезон 2020/2021 ще е 130 години от създаването на Софийската опера.

Амбицията на Пипков, който създава своята творба, докато  е студент в Париж, била да напише опера, която по алегоричен път да разкаже за съдбата на целия български народ. Действието се развива малко преди падането под турско робство, но за това само е загатнато.

„Исках да видя миналото на народа си от съвременни позиции, да разкрия правото на един живот, пълен с мъдрост, опит и вяра в бъдещето", споделя самият Любомир Пипков.



Постановката на режисьора Пламен Карталов, с която се открива новия оперен сезон, се игра с голям успех на сцената на Болшой театър, по време на гастрола на Софийската опера в Москва (2018 г.) и на откриването на Първия летен фестивал „Портал на два свята" - Цари Мали град.

Либретото е на Никола Веселинов, диригент е Жорж Димитров, сценографията е на Свен Йонке, художник на костюмите е Станка Вауда, хореографията е на Риолина Топалова, а хор майстор е Виолета Димитрова.

В спектакъла участват елитните артисти и солисти на първия ни оперен театър. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки