92 % от територията на страната вече са в кадастралните регистри


92 % от територията на страната вече са в кадастралните регистри
Снимката е илюстративна
07 Октомври 2020, Сряда


Текат процедури за възлагане на обществени поръчки за създаването на КККР на урбанизираните територии, попадащи в землищата на още 265 населени места

Автор: Десант

Възлагане на нови кадастрална карта и регистри, подобрено качество на услугите и развитие на информационната система са приоритет за 2020 г. До края на 2019 г. са одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри за 101 787 кв. км, представляващи 91,70 % от територията на страната. Набраната информация обхваща 17,057 млн. недвижими имота. С одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри са всички населени места от 38 общини.

Обхванати от кадастъра са областните градове, 131 общински центъра, 837 населени места и територии с развит пазар на имотите и инвестициите, включително Черноморското крайбрежие и планинските курорти.

Това става ясно от приетия от Министерския съвет Отчет за дейността по създаването на кадастъра и имотния регистър през 2019 година. Заедно с него е приета и Програма по създаване на кадастъра и имотния регистър през 2020 г.

В нея като приоритет е определено приключването на дейностите по преобразуване на картата на възстановената собственост, възлагане създаването на нови кадастрална карта и кадастрални регистри (КККР), подобряване на тяхното качество и това на предоставяните кадастрални услуги. Поддържането и развитието на информационната система на кадастъра е също сред целите в Програмата.

През тази година ще продължат дейностите по обявените в края на октомври 2019 г. процедури за възлагане на обществени поръчки за създаването на КККР на урбанизираните територии, попадащи в землищата на 265 населени места.

Ще продължи изработването и одобряването на КККР на землищата на 23 населени места и урбанизираните територии на 329 населени места, попадащи в 16 области.

През 2020 г. Агенцията по геодезия картография и кадастър ще продължи надграждането и развитието на информационно-комуникационната си среда и интеграцията на информационните процеси, което е една от основните предпоставки за успешно реализиране на електронното управление и предоставянето на електронни административни услуги. Административната информационна система КАИС трябва да се развие до среда, която обхваща и контролира всички процеси по достъпа до данните и предоставяне на услугите от всички ресурси.

Предвижда се Агенцията по вписванията да доразвива Интегрираната информационна система за кадастър и имотен регистър, обслужваща дейността на службите по вписванията и адаптирането й към промените в нормативната уредба. Ще продължи въвеждането на стари актове в информационната система за попълване на информационния масив.

В подсистемата „Имотен регистър” на Интегрираната информационна система за кадастър и имотен регистър е заложено осигуряването на поддръжка, дигитализация на документи, съхранявани в архивите на 113-те служби по вписванията към Агенцията по вписванията, оптимизиране разпределението на работа, повишаване ефективността на служителите и сигурността на информацията.

Агенцията по вписванията през настоящата година ще продължи изпълнението на проект „Надграждане на имотния регистър за интеграция с кадастралния регистър и предоставяне на допълнителни е-услуги“ по Оперативна програма „Добро управление“. Чрез него ще бъдат реализирани минимум 9 нови електронни услуги, както и разработването на проект на Наредба за условията и реда за създаване, поддържане и ползване на информационните системи на кадастъра и на имотния регистър и за прекия достъп до обмена на данните между тях и други специализирани информационни системи.

Изготвен е и проект на Наредба за условията и реда за осъществяване на двустранната връзка и обмена на данни между кадастъра и имотния регистър от междуведомствена работна група към министъра на правосъдието.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки