Как да противодействие на стреса в условията на пандемията


Как да противодействие на стреса в условията на пандемията
07 Октомври 2020, Сряда


Вижте съветите на един психотелесен психотерапевт

Автор: Десант

Стресът се асоциира най-вече със забързания начин на живот, особено в големите градове, и свръхамбициозното гонене на срокове и постижения. При системната липса на релаксиране и балансиране се увеличава хроничният нездрав стрес, известен като дистрес.

При безпрецедентната ситуация с Ковид-19 светът и човешката психика бяха подложени на нови изпитания. Социалното дистанциране засегна всички сфери на човешкото ни битие – физическото и психичното ни здраве, финансова стабилност и предсказуемост, здравеопазване, образование, кариера, междучовешки отношения, ежедневната ни рутина, хобита и интереси.

От друга страна, принудителното забавяне на живота, рязката смяна на обичайния ни ритъм, затварянето вкъщи, липсата на човешки контакт, преминаването към онлайн обучение и работа добавиха високи дози стрес към натрупания дистрес.

Наложената физическа дистанция влияе неимоверно върху нашето здраве, тъй като сме социални същества и чувството за принадлежност, близостта и физическото докосване са част от нашите потребности. Хормонът, който пряко се влияе от повишените стресови хормони и от липсата на физическа близост, е хормонът на привързаността, принадлежността и доверието – окситоцин.

Липсата на сигурност плюс постоянното бомбардиране на сетивата ни с информация, която се преживява като заплаха от нашето тяло и мозък,  води до повишаване на основните стресови хормони кортизол и адреналин.

Когато сме постоянно бомбардирани от негативна информация и ако вътрешният ни диалог е в режим на постоянна тревожност от типа „Какво ще стане, ако..”, „ „Внимавай…”, „Бъди нащрек…”, излагаме тялото си на стресови хормони, които директно водят до дехидратация. А и със сигурност в такива моменти не сме склонни да положим волево усилие да се хидратираме чрез приема най-вече на чиста вода – на малки стъпки, но през целия ден.

Самата дехидратация на свой ред се възприема от тялото като нова порция вътрешен стрес, а той отново включва симпатиковата нервна система в бойна готовност. Това води до увеличаване на тревожността, пристъпи на паника, депресия, сърдечно-съдови, храносмилателни и дихателни проблеми, проблеми с теглото и репродуктивната система, намалена памет и концентрация или всички симптоми на посттравматично стресово разстройство.

Получава се един порочен кръг, който пряко влияе на настроението ни, способността ни за изпитване на удоволствие и на усещането ни за щастие.

Човешките тела разполагат с перфектна невроендокринна лаборатория за справяне с външните и вътрешните стимули, която включва сложно взаимодействие между хипоталамуса, хипофизата и надбъбречните жлези. При съответния стимул тази ос включва тялото в режим на „Бий се, замръзни или бягай”, който се усеща като физично и психично напрежение или стрес. То следва да доведе до адекватно действие за справяне със стимула и после като резултат води до релаксация (отпускане на напрежението).

Когато ни нападне улично животно например, тази алармена система се включва – мозъкът изпраща сигнали на надбъбречните жлези, които отделят кортизол и адреналин за справяне с предизвикателството.

Адреналинът забързва процесите – повишава се сърцебиенето и кръвното налягане, учестява се дишането, започва усилено изпотяване. Кортизолът включва имунната система и потиска храносмилателната и репродуктивната система, както и растежа.

Ако алармената система на организма обаче е постоянно включена, се засягат области в мозъка, които отговарят за нашата мотивация, настроение и страхове. Според психологията чувството ни за сигурност е ключово за релаксацията на психично и физично ниво (преодоляване на стреса) и оттам за усещането ни за щастие. Затова ако съумеем да контролираме стреса, ще се чувстваме по-удовлетворени и щастливи. 

Как да противодействаме?

Първата стъпка към преодоляване на стреса е да изместим фокуса от нещата, които не можем да контролираме, към нещата, които можем да контролираме тук и сега и които могат да ни доведат до релаксация. Тя е първото условие за излизане от т.нар. „тунелно мислене”, когато сме под стрес. Управлението на стреса към релаксация и усещането за щастие повишават нашата продуктивност и способност за решаване на изникналите проблеми в новата реалност.

Кои са онези малки неща, които да повлияят на цялата невроеднокринна система в посока релаксация?

1. Изграждане на сутрешна рутина с повторяеми последователни действия, които ни дават усещане за сигурност. Ставане по едно и също време, лека гимнастика, малка медитация или визуализация, пиене на поне две чаши вода на гладно за добро хидратиране и активиране на храносмилането.

2. Намаляване на времето за следене на всички негативни новини, свързани с Ковид-19.

3. Фокусиране върху нещата, които в момента работят и са наред в семейството, работата и взаимоотношенията.

4. Събиране с близки хора – повече срещи и близост, прегръщане с деца и любими хора при спазване на елементарни хигиенни правила за миене на ръцете, разбира се. Игра с домашни любимци.

5. Време за себе си в тишина – слушане на релаксираща музика, практикуване на техники за релаксация, градинарство, масаж, четене на художествена литература, йога и неконкурентни спортове, приготвяне на любима храна и т.н.

6. Внимание върху консумирането на свежа храна – плодове и зеленчуци.

7. Осъзнато (без да вършим други дейности) пиене на 7-8 чаши вода през деня. Водата не само извежда токсините от тялото, но подпомага правилния обмен на хранителни вещества, пренасянето на кислород до клетките, както и транспорта на хормоните и ензимите. Така приемът на вода въздейства и върху нашата психика, като  подобрява настроението, ободрява и възвръща енергията. Препоръчително е да пием вода в седнало положение, което е гаранция за сваляне на нивата на кортизола.



Кремена Станилова е психотелесен психотерапевт с 14-годишен стаж. Завършва Великотърновския университет. Специализира във „Вестдойче академия“ и в училището за холистично здраве в Лондон. Член е на Българско неорайхианско психотерапевтично дружество, което е групов член на Европейската Асоциация по психотелесна психотерапия. Разработила е психотерапевтични програми за управление на стреса; ефективна комуникация за лични и корпоративни цели и др. Автор е на книгите „Сбогом, паника и стрес” и „Кой кой е на живо и във Фейсбук”. В лекциите, семинарите и изявите ѝ в медиите се преплитат теми от психологията, митологията, литературата, философията, психоантропологията и езотериката.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки