Проф. Николай Витанов: Задава се втора вълна на заразяване с коронавирус


Проф. Николай Витанов: Задава се втора вълна на заразяване с коронавирус
07 Октомври 2020, Сряда


Един на всеки 100 човека у нас е носител на вируса

Автор: Десант

Задава се втора вълна на заразени с Ковид-19. Активните случаи са над 6100. Като ги умножите по 8, получавате броят на хората, които в момента заразяват. Това грубо казано е един на сто, т.е. като ходите по улиците, срещате стотина души и от тях един е носител на вируса, каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.

Затова моят съвет е да внимавате, добави той.

„От доста време говоря, че октомври ще е преходен месец за това, което ни чака през ноември. Ноември ще е критичен, но трябва да издържим, за да изкараме зимата относително добре. Ако изтървем положението, ще е неприятно, но ако издържим, има вероятност да останем с не толкова голям брой случаи“, заяви професорът.

„В момента заразените са 22 300. Здравната ни система трябва да е подготвена в края на месеца за 30 000 случая. Това се прави, за да могат логистиците, ген. Мутафчийски и комисар Николов да осигурят необходимите материали, легла и лекари, за да няма изненади. Здравната система ще се справи“, уверен бе той.

Според него тези, които са се срещали с вируса, са около 2,5% от българското население. По думите му, това все още е ниска стойност.

След като водещата припомни, че университет във Вашингтон е изчислил, че през януари смъртните случаи в България може да достигнат над 5800, професорът отговори, че това може да се случи ако имаме над 110 000 регистрирани случаи на заразяване.

„В момента са около 22 000. До края на годината числото ще е петцифрено. Затова моята прогноза е, че смъртните случаи ще са по-малко“, заяви Витанов.

През последното денонощие в станата бе отбелязан нов рекорден брой случаи на заразени с Ковид-19 - 436. Направени са малко над 5400 PCR теста. Това означава, че положителните тестове са вече малко над 8 процента от всички направени проби, съобщава Нова телевизия.

Оздравели са 131, а осем пациенти с коронавирус са починали.

Активните случаи в страната към момента са 6 134, 973 души се лекуват в болници, а от тях 57 са настанени в интензивни отделения.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки