Създадоха препарат за почистване на графити


Създадоха препарат за почистване на графити
02 Октомври 2020, Петък


Те ще помогнат на потребителите да се справят с визуалния вандализъм на неподходящи места

Автор: Десант

За някои графитите са градски неприятности, за други – художествена изява. Изкуството на уличните артисти стана част от фестивалната култура, влезе и в галериите, но в повечето случаи - нека бъдем откровени - вандали с боя превръщат отделни градски зони в графити бедствие. От него не са пощадени къщи - паметници на културата, реновирани градски зони, прясно санираните блокове, дори произведения на изкуството.

Една българска компания, която създава цветове, разработи антиграфити продукти. 

„Самите ние създаваме цветове и преобразяваме градовете и интериора в дома. Често работим с улични графити артисти по проекти, които се превръщат в своеобразна галерия на съвременното изкуство, но смятаме, че има места с архитектурна, историческа или културна стойност, които трябва да бъдат пощадени от спрейовете“, споделя Свилен Великов, бранд мениджър в „Оргахим“.

Така екипът на компанията се заел с амбициозната задачата да разработи продукти, които да подпомогнат общините в разрешаването на проблема с нежеланите графити. Резултатът не закъснява – създадени са два нови продукта DEKO professional Anti graffiti gel и DEKO professional Graffiti wax barrier.

DEKO professional Anti graffiti gel премахва за 15 минути надрасканото върху различни повърхности - бетон, тухлени стени, фасади с облицовъчни плочи, метални конструкции. Нанася се с четка, оставя се да подейства и се измива с водоструйка. Измиването може да стане и с обикновена чешмяна вода и твърда четка. Така за минути може да възвърнат оригиналния си обликможе фасади от мрамор, гранит или варовик, гаражи, стълбища, подлези, магазини, жп вагони и пр.

Покритие DEKO professional Graffiti wax barrier пък предпазва фасадите от заплахата на спрейовете, като създава прозрачен филм върху обработената повърхност. По този начин той не позволява на графитите да проникнат в основата в дълбочина и отстраняването им става изключително лесно - само с гореща вода под високо налягане (паростуйка). 

От русенската компания се надяват с техните два продукта потребителите ефективно ще се преборят с визуалния вандализъм в градовете.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки