Кораб, потънал край нос Чироза, разсипал из Бургаския залив стотици луксозни стъклени чаши


Кораб, потънал край нос Чироза, разсипал из Бургаския залив стотици луксозни стъклени чаши
01 Октомври 2020, Четвъртък


Част от изящния му товар бе изваден при подводни архуологически проучвания в района, проведени това лято

Автор: Диана Славчева

През 1997 г. покойният днес историк Божидар Димитров откупува за Националния исторически музей (НИМ) няколко старинни стъклени съда, донесени му от водолаз, който ги открил край остров Света Анастасия. Още тогава става ясно, че може би наблизо има потънал търговски кораб, който е въртял морска търговия с луксозни стоки като изящната битова стъклария, намерена край късчето земя насред Бургаския залив.

Водолази от бургаския квартал Крайморие си спомнят, че още като деца често се гмуркали край близкия нос Чироза и цялото дъно там било покрито с натрошени стъклени съдове.  В днешно време един от тези гмуркачи посочва мястото на археолози от Центъра за подводна археология в Созопол, които при проучванията си край малък риф, показващ се едва-едва над морската повърхност, откриват много фрагменти от изящни стъклени чаши.

Става ясно, че именно тук преди векове се е разбил въпросният кораб и разсипал чупливата си стока в тази южна част на Бургаския залив. Неговите останки все още не са открити, но все пак засега са проучени едва 3-4 % от територията в залива Ченгене скеле.

Днес намерените отломки от стъкления товар на корабокруширалия вероятно през XVII век морски съд бяха показани на пресконференция в бургаския музей. Кметът на морския град Димитър Николов използва случая, за да призове водолази и рапанджии, които са намерили такива съдове край нос Чироза, да ги предадат в музея, като съобщи, че общинската администрация е заделила пари, за да ги откупи.

Специалистите предполагат, че по всяка вероятност великолепниите стъклени чаши и кани са изработени в някой от големите средиземноморски центрове, съществували по онова време, но тепърва ще има да се установява точно от къде произхождат.



Всъщност до откриването на товара на потъналия кораб се стига, след като през юни-юли на най-високата част на нос Чироза започва археологическо проучване на елинистичен обект, за който преди време първи съобщава в своя публикация археологът от бургаския музей Константин Господинов.

По време на разкопките там се установява, че част от съществувалото там светилище или пък дом на местен аристократ – все още не е ясно, се е свлякло в морето. В акваторията на носа пък проф. Иван Христов локализира античен обект, представен от разнородни материали с широка датировка. И така се стига до мащабно проучване в акваторията на носа. В него се включват специалисти от четири институции – Националния исторически музей, Регионалния исторически музей в Бургас, Центъра за подводна археология в Созопол и Института по океанология във Варна.

Намерените артефакти, които освен луксозната стъклария, включват и множество амфори, бойна каменна топка и каменен щок, ще обогатят фонда на бургаския музей и се планира да бъдат експонирани на място в изграждащия се нов етнографски комплекс в близкото рибарско селище, както и в експозиционната зала, която се предвижда да се подготви в квартал Крайморие.



Районът около Бургас все още е бяло петно на археологическата карта на България. Но проучванията край нос Чироза разкриват, че той е бил обитаван повече от хилядолетие. Тук се намират следи от живота по тези места на траки, елини, византийци и от времето на късното Средновековие. 

Затова археолозите, които са се заели да разкрият тайните на бургаската акватория – проф. д-р Иван Христов, зам.-директор на НИМ, д-р Милен Николов, директор на РИМ-Бургас и д-р Найден Прахов, директор на Центъра за подводна археология в Созопол, са категорични, че ще продължат работата си и през следващата година. От Община Бургас пък обещават съдействие и финансиране на проучвателните дейности, така че занапред можем да очакваме още много изненадващи открития с адрес нос Чироза.


В категории: Добри Вести , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки