Все повече българи вярват на официалните данни за коронавируса


Все повече българи вярват на официалните данни за коронавируса
Снимката е илюстративна
01 Октомври 2020, Четвъртък


Песимистите са сред хората над 50 години, с по-нисък стандарт на живот и живеещи в малките населени места, сочи проучване на „Екзакта"

Автор: Десант

С 10 на сто за последните два месеца нараства делът на пълнолетните българи, които заявяват, че вярват на официалната информация относно разпространението на Covid-19 у нас - от 46 на 56 процента, показват данни на „Екзакта рисърч груп" от национално представително изследване, проведено в периода 10-16 септември сред 1005 души в 123 гнезда в 89 населени места на страната.

Социолозите констатират, че от началото на лятото до септември се наблюдава обръщане на обществените нагласи спрямо официалната информация за разпространението на вируса нас. Ако в края на юни 2020 г. невярващите в официалните данни българи бяха повече от вярващите, то сега се регистрира точно обратната тенденция.

Въпреки това, не е за подценяване делът на невярващите на официалната информация за COVID-19, който остава достатъчно значим - 44 на сто.

По-скоро вярват на информацията за разпространението на вируса у нас жени, хора на възраст над 40 години, образовани и столичани. Скептични към достоверността на информацията за заразата са по-често мъже, респонденти на възраст между 18 и 40 години, хора с ниско образование и роми.

86 на сто от българите твърдят, че спазват препоръките на здравните власти за поддържане на социална дистанция, за носене на предпазни маски и за дезинфекция. 14 на сто заявяват, че не спазват тези мерки, като сред тях има по-често мъже и млади хора на възраст до 30 г.

В сравнение с отговорите на същия въпрос от юнското изследване на "Екзакта", има лек спад от три процента на спазващите мерките и леко покачване (също точно с 3 на сто) на неспазващите ги. Промените се дължат преди всичко на отпускарския сезон и на свободното придвижване, коментират анализаторите и отбелязват, че на този фон, декларираните нагласи говорят по-скоро за поддържане на нивото на отговорност и дисциплина.

В сравнение с края на юни, през септември изразително намаляват /с цели 18 на сто/ българите, според които ситуацията с Covid-19 може да се опише като: "най-лошото вече е зад нас" (53 на сто през юни към 35 процента през септември). В същото време, с 14 на сто повече спрямо юни се оказват допускащите, че "най-лошото тепърва предстои" (13 на сто към 27 процента). Най-много, обаче, понастоящем са неориентираните българи относно бъдещото разпространение на вируса у нас - 38 на сто. Техният дял расте с 4 на сто за последните два месеца.

По-скоро оптимисти за развитието на ситуацията с Covid-19-19 са младите на възраст 18-29 години, както и интервюираните от възрастовата група 40-49 г., а също така и мъже, както и хора със стандарт на живот над средния. Песимисти са най-вече хора на възраст над 50 години, респонденти с по-нисък стандарт на живот и живеещи в малките населени места.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки