Психиатър дари паричното измерение на наградата си на фондация „Млади медици за България"


Психиатър дари паричното измерение на наградата си на фондация „Млади медици за България"
30 Септември 2020, Сряда


Д-р Никола Марков е носителят на газгодишното отличие за принос към българската психиатрия „Доц. д-р Георги Койчев` 2020“

Автор: Десант

Д-р Никола Марков е носителят на тазгодишното отличие за принос към българската психиатрия „Доц. д-р Георги Койчев` 2020“ на сдружение „Колегиум частна психиатрия“.

Паричното измерение на наградата от 1000 лв. той дари за реализиране целите на учредената в края на август фондация „Млади медици за България“ (ФММБ). Организацията има за цел да подкрепя специалисти на възраст до 35 години, учещи и/или работещи вече медицина, дентална медицина, фармация, медицински сестри, медицински и рентгенови лаборанти, рехабилитатори, зъботехници и инструктори по хранене, да ги мотивира да остават и да се развиват професионално в България.

Д-р Марков е заместник-председател на УС на ФММБ. По време на официалното тържество по случай учредяването на фондацията на 22 септември, стана ясно, че 25 бенефициента на фондация „Млади медици за България“ ще получат от октомври финансова подкрепа от 500 лева на месец. 

„Като млад лекар получих изключителната подкрепа и възможност да се развивам от д-р Крум Савов и от д-р Николай Джамбазов. Зарекох се, че ще върна жеста към млади колеги и ето дойде времето за това“, обясни пред zdrave.net известният пловдивски психиатър.

„Лично аз си давам сметка, че колкото и да ги подпомогнем, то ще е несравнимо по-малко от това, което биха получили извън страната. Остава да се опитам да им показвам предимствата, оставайки в България да се развият изпреварващо, като, разбира се, имат достъп до високи технологии и иновативни терапевтични методи, които в по-строго регулирана и йерархична система трудно и по-бавно се достигат. Колкото и парадоксално да звучи у нас „лечителското изкуство“ продължава да е възможно“, казва д-р Марков.

Той споделя с младите специалисти един от заветите на своите учители: „Проф. Тодор Ташев, чийто пряк възпитаник се считам, казваше, че е важно да получим признанието на пациентите си, но висшата степен на признание трябва да търсим сред колегите си“.

Д-р Никола Марков е възпитаник на МУ – Пловдив. След дипломирането си през 1986 г. д-р Марков започва професионалния си път в Държавна психиатрична болница с. Паталеница. Придобива специалност през 1990 г. Работи и в Центъра за психично здраве в Пловдив. Повече от 20 години д-р Марков има самостоятелна практика като специалист психиатър в Пловдив. Един от учредителите на Сдружение „Колегиум частна психиатрия“.

Той е от малкото специалисти у нас, които прилагат транскраниална магнитна стимулация като терапевтичен метод при различни психични разстройства.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки