Емануил Васкидович за учителската си дейност: „Гол отидох и гол се вратих"


Емануил Васкидович за учителската си дейност: „Гол отидох и гол се вратих"
30 Септември 2020, Сряда


На 30 септември се навършват 145 години от смъртта на видния български просветен деец, книжовник и обществен деец от периода на нашето Възраждане

Автор: Атанас Коев

На 30 септември се навършват 145 години от смъртта на Емануил Васкидович – виден български просветен деец, книжовник и обществен деец от периода на нашето Възраждане.

Той се ражда в Мелник, като според изследователите му това става през 1795 г. Първоначално учи в местното гръцко училище, а след това продължава образованието си в известното богословското школо на остров Хиос.

През 1815 г. Емануил Васкидович се завръща в България и се отдава на учителската професия. В продължение на 30 години, до 1845 г. той даскалува в Свищов. В крайдунавския град мелнишкият просветител открива първото светско смесено елино-българско училище у нас. Той пътува твърде често до Букурещ и Виена, където търси материалната подкрепа на богатите български търговци, имащи търговски кантори в тези градове, за развитие на просветното дело у нас.


Емануил Васкидович

В Свищов мелнишкият даскал работи с друг изявен наш просветен деец – Неофит Хилендарски-Бозвели, а след 1832 г. и с известния от този период учител Христаки Павлович.

Емануил Васкидович, заедно с Бозвели съставят за нуждите на българската просвета малка ученическа енциклопедия в шест части „Славяноболгарское детеводство...“, а годината е 1835. Според изследванията на видните наши учени Боян Пенев и Николай Ванков изявеният мелнишки просветен деец сътрудничи в написването на I, II, III и IV част на енциклопедията, а V и VI част са изцяло дело на Неофит Бозвели.

След 30-годишна неуморна просветна дейност Васкидович е уволнен от свищовското класно училище заради скалъпено срещу него обвинение. По този неприятен повод той пише и издава брошурата „Прескорбное оправдание Еманоила Васкидовича, тредесялетного учителя Свищовскаго училища „Святаго Преображение“ против клеветника“ излязла през 1846 г.

Самото произведение представлява автобиографична творба, имаща характера на самозащита. В него авторът разказва подробно за своята учителска дейност, споделяйки с читателя следното: „Гол отидох и гол се вратих без да присвоя нито ботка от сиромашка кръв.“

Той се изявява като енергичен и трудолюбив българин. Изучава френски и италиански език заради своите преводи на учебни помагала за нашите училища. Още през 1832 г. Васкидович пръв въвежда в свищовското училище взаимоучителната метода.

Общественополезната му дейност се изразява в редица мисии до Влашко, Цариград и Виена, при които събира средства за развитието на просветното дело у нас.

Той издава голям брой учебни помагала за училищата в България, като в книжовните си трудове подчертава, че си „служи с изражение, щото е живо в болгарский език“.

Негово дело са следните ученически помагала: „Перва понятие за детинско употребление, когато начнат свободно читат“ (превод от френски език), излязло през 1847 г., „Наръчна книжка, сочинена от Еманоила Васкидовича за болгарските деца и девици“ (1847 г.), „Християнско поучение или сокращение на Свещеният катихизис“ (превод от гръцки език).


Илюстрация към книга на Васкидович

През 1852 г. Васкидович издава в Цариград „Детинско прибавление или различни нравствени поучения и нравоучителни истории“, а пет години по-късно се появява неговият „Буквар за първоначалните училища“. През 1858 г. излиза от печат и „Чистописание за българските юноши“, съставено от мелнишкия просветител в съавторство Георги Владикин.

След като напуска Свищов, Емануил Васкидович се установява да живее в Плевен, където в продължение на девет години учителства в местното училище (от 1845 до 1854 г.). През 1854 г. той отново се завръща в Свищов, където продължава просветителската си дейност.

Видният български педагог и книжовник умира на 30 септември 1875 г. в крайдунавския град, на 80-годишна възраст.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки