На римски пазар в Сенсагинта Приста с охрана от Първа тракийска кохорта


На римски пазар в Сенсагинта Приста с охрана от Първа тракийска кохорта
Снимки: РИМ-Русе
28 Септември 2020, Понеделник


Вижте подробности как премина събитието

Автор: Десант

Над 1600 човека присъстваха на тазгодишното издание на Римски пазар на „Сексагинта Приста“, според статистиката на русенския музей. Събитието предложи множество автентични занаяти, анимации, занимания и забавления на гостите.

Стартът бе даден от Група за детски театър „Камила“ в  Лапидариума, където бяха представени театрални етюди, създадени в рамките на проекта „Театрална ваканция в музея“. След финализирането на спектакъла, участници и гости се отправиха към „Сексагинта Приста“ за откриването на Римския пазар.

И тази година производители и майстори предложиха на присъстващите щандове с млечни и пчелни продукти, вина, ръчно изработени бижута, рисувано стъкло, декорации, сувенири.Традиционната рибена чорба, приготвена по хилядолетна рецепта и този път бе очаквана от малки и големи.За първи път посетителите имаха възможност да опитат и бира „Сексагинта Приста“, направена специално за римския пазар.През крепостта премина също Първа тракийска кохорта, която демонстрира бойни техники и въоръжение от епохата на Древен Рим.

Ученици от Професионалната гимназия по облекло преобразиха дамите в римлянки с помощта на прически, характерни за епохата. 


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки