Епидемичната обстановка у нас остава до края на ноември


Епидемичната обстановка у нас остава до края на ноември
23 Септември 2020, Сряда


Удължаването цели намаляване въздействието на Ковид-19 върху общественото здраве и здравната система

Автор: Десант

Кабинетът прие Решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 октомври до 30 ноември 2020 г.

Пандемията от Ковид-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб, изтъкват от пресцентъра на Министерски съвет.

По данни на Европейския център за превенция и контрол па заболяванията, към 19 септември в света са регистрирани 30 540 446 потвърдени случая на Ковид-19, от които 952 724 починали. От тях 2 808 711 случая или 9,2% са заболелите на територията на Европейския съюз /Европейското, икономическо пространство и Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, с общ брой починали — 185 945.

В България към 19 септември са съобщени 18 733 заболели и 753 починали от Ковид-19.

В страната продължава неблагоприятното развитие на епидемичната обстановка, обуславяща се от висока смъртност от инфекции, причинени от новия коронавирус, на фона на намаляваща заболяемост и запазване степента на болнично лечение на заболели с умерена и тежка клинична картина.

Удължаването на извънредната епидемична обстановка и прилагането на противоепидемичните мерки в страната цели намаляване въздействието на Ковид-19 върху общественото здраве и здравната система. Това е особено важно за опазване здравето и живота на лицата с повишен риск от тежко протичане на инфекциозно заболяване - възрастни, хора с хронични и онкологични заболявания и имунокомпрометирани състояния, в условия на едновременно разпространение на сезонен грип и Ковид-19.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки