Доживотен затвор за ливанците, обвинени в съучастие за атантата в Сарафово


Доживотен затвор за ливанците, обвинени в съучастие за атантата в Сарафово
21 Септември 2020, Понеделник


Те обаче все още се издирват в червена бюлетина от Интерпол

Автор: Десант

Две присъди доживотен затвор без право на замяна даде днес специализираният наказателен съд по делото за атентата на летището в бургаския квартал Сарафово. Най-тежкото наказание по българското законодателство получиха на първа инстанция ливанците Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан, обвинени за съучастие в организацията на акта.

Двамата обаче бяха предадени на съд задочно, тъй като все още се издирват с червена бюлетина на Интерпол. Докато не бъдат открити, наказанието им е по-скоро формално.

Прекият извършител на атентата - алжирският гражданин Мохамед Хасан ел Хюсейни, загина при взрива на 18 юли 2012 г., причинявайки смъртта на петима израелски граждани и българския шофьор на автобуса Мустафа Кьосев. При терористичния акт на летището бяха ранени 38 души.

Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж получиха максималните присъди от по 10 г. лишаване от свобода и за използването на неистински официални документи – фалшиви свидетелства за управление на МПС от щата Мичиган и карта за социално осигуряване, с цел да прикрият самоличността на българска територия.

Съдът прие, че събраните писмени, гласни и веществени доказателства сочат по категоричен начин, че Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж са авторите на организирания терористичен акт срещу израелски туристи на българска територия. Показаха, че двамата подсъдими с австралийски и канадски паспорти са от ливански произход и са имали връзка с радикалното крило на шиитската групировка "Хизбула".

По делото са конституирани над 100 пострадали и близки на пострадали от атентата. Те депозираха и граждански искове на рекордната обща стойност от близо 200 млн. лв. Съдът уважи повечето от исковете за неимуществените вреди и отхвърли исковете за имуществените.

Призовани и разпитани по случая бяха 145 свидетели, като около 40 от тях са полицаи и около 50 - експерти.

Присъдите не са окончателни и могат да бъдат обжалвани на втора инстанция пред Апелативния специализиран наказателен съд..


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки