Проф. Пламен Павлов посвети книга на „Първите дами на Средновековна България“


Проф. Пламен Павлов посвети книга на „Първите дами на Средновековна България“
21 Септември 2020, Понеделник


Тя представя 119 портрета на известни българки - не само нацариците, принцесите и владетелките, но и сестрите им, техните майки и т.н.

Автор: Десант

В новата си книга „Първите дами на Средновековна България“ проф. Пламен Павлов - преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий" и водещ на предаването „Час по България" на телевизия СКАТ - се стреми да изясни ролята на жените в Средновековна България, най-вече на управляващия елит.

„Това заглавие буди известно учудване, тъй като по принцип в съвременния свят под първа дама се развива съпругата на президента или да речем на премиера. В книгата си разглеждам не само цариците, принцесите и владетелките, но и сестрите им, техните майки, както и господарките на българските земи в Македония, в Добруджа, в Поморавието, във Видин, Черноморието. Имаме много богат букет от женски имена в нашата история, ние много малко ги знаем. На практика широката публика почти нищо не знае" - изтъква авторът в свое интервю за Агенция „Фокус".

Той отбелязва, че това, което е известно за някои от тези царици, се дължи най-вече на историческите романи, там обаче не винаги образите са представени по достатъчно убедителен и достоверен начин.



„От една страна, това е една книга с познавателни задачи, от друга страна, исках да покажа, че има много ярки личности между тези българки от Средновековието. 119 портрета съм направил. Някои са по-пълнокръвни, други не, тъй като това, което знаем за Средновековието като цяло, не само за жените, е доста оскъдно, на много места противоречиво. Направих опит да разкажа историята на Средновековна България през призмата на женското присъствие в нея" - обобщава проф. Пламен Павлов.

Неговата книга ще даде отговорите на някои прелюбопитни въпроси, които всеки почитател на историята би си задал: Кой български цар е бил женен за французойка? Имал ли е Симеон Велики дъщеря? Кои български принцеси стават „първи дами“ в чужди страни и красят владетелските дворове от Ромейската и Латинската империя до Босна и Полша? Коя българка е единствената владетелка в Европа през XIV в. без благороднически произход? И така нататък.

В типичния за автора увлекателен и научнодостоверен стил, произведението ни среща както с малко познати аристократки и забравени царици, така и с онези, за които имаме повече исторически сведения. Тя е предназначена за най-широката публика и със сигурност ще намери достойното си място в лавиците на домашната библиотека на всеки изкушен.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки