Корабът „Радецки" е прясно ремонтиран, но няма да плава заради коронавируса


Корабът „Радецки" е прясно ремонтиран, но няма да плава заради коронавируса
18 Септември 2020, Петък


Реликвата бе обновена в румънския град Браила

Автор: Десант

Прясно боядисан, с реновиран корпус, двигател и котвени вериги легендарният кораб „Радецки" отново се завърна край Козлодуйския бряг. Заради въведената епидемична обстановка в цялата страна, той обаче няма да осъществява плавания.

На всеки 5 години плавателният съд, превърнал се в светиня за нас, българите, подлежи на ремонт, а тазгодишният е продължил 3 месеца - от изтеглянето му на буксир от Козлодуй до връщането му през юни на родна земя от Румъния.

Тазгодишният ремонт продължи около три месеца. Той бе извършен в румънския град Браила. Работено е и и по котвените вериги, надстройките на кораба, рулевата система. На гребните и двигателни колеса е направен основен ремонт.

За ремонтните дейности още през миналата година Министерският съвет отпусна 437 000 лева.

Експарти от Националния исторически музей, който е стопанин на реликвата, са обновили музейната експозиция. Тя е посветена на Ботев и представя събитията от 1876 г.

Корабът може да бъде посетен от понеделник до неделя от 10 до 18 ч. Входните билети за музей „Параход Радецки“ и картинната галерия в Козлодуй за възрастни е 7 лв., а за ученици, студенти и пенсионери – 3 лв. За екскурзоводска беседа се плащат допълнително 5 лв. Входът е безплатен за хора със специфични потребности и техните придружители, както и всеки последен понеделник от месеца и на 18 май - Международен ден на музеите. 

Преференциални цени има на 1 ноември - в Деня на Народните будители - безплатен вход за деца, ученици и студенти, а за всички останали входът е 1 лв.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки