Пазителят на странджанското село Граничар Пейчо Желязков: Живи сме!


Пазителят на странджанското село Граничар Пейчо Желязков: Живи сме!
15 Септември 2020, Вторник


Втори ден пожар бушува там, огнената стихия е изпепелила до момента 8 къщи

Автор: Силвия Горанова

Огромен пожар бушува втори ден в средецкото село Граничар. Огънят е бил забелязан около 13,30 часа на 14 септември. Сигналът е подал един от малцината останали жители в населеното място.

Заради силния вятър стихията е обхванала за кратко време цели улици в селото. Изпепелени до момента са 8 къщи, две от които са обитаеми. Засегнати са и над 2 000 декара площ в землището на Граничар, от които 470 декара широколистна гора и 30 декара борова.

По данни на полицията в гасенето на пожара са се включили до момента два противопожарни автомобила с шестима огнеборци, булдозер с двама служители за отцепване на просеки, въпреки труднодостъпния терен, 55 служители от горските стопанства, десет затворници и десет души доброволци.

Въпреки усилията им, пожарът все още не може да бъде овладян.

Село Граничар, както подсказва името му, се намира на самата граница с Турция. Обезлюдяването, характерно за тази част на Странджа, не е подминало е него. В момента обитаемите къщи тук са 4 на брой. През зимните месеци пък като пазители на селото остават единствено Пейчо и Радка Желязкови.

„Пламнаха къщите с неподдържаните дворове, в които има суха неокосена трева. Отънят започна точно срещу нас. Засегната е дясната половина на селото. Пламъците не стигнаха до нас. Живи сме, добре сме“, каза за Десант Пейчо Желязков.

По думите му все още на места в гората припламва огън. Последно гъст дим е имало в района на един от долмените край селото.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки