93% от дюните в община Шабла не са отразени в кадастъра


93% от дюните в община Шабла не са отразени в кадастъра
Тези дюни около резиденцията в Шабла не съществуват в специализираната карта на дюните на МРРБ
15 Септември 2020, Вторник


Това сочи проверка на екип „Зелени закони”

Автор: Десант

Цели 93% от наличните дюни в община Шабла липсват в кадастъра, установи проверка на „Зелени закони”. Инициативата изпрати в понеделник писмо до министерствата на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството и на туризма, както и до ресорната комисия в Народното събрание с искане за среща, на която да бъдат обсъдени проблеми с картирането и опазването на дюните по българското Черноморие.

Екипът на „Зелени закони” е извършил проучване на дюните по българското Черноморие, за да установи колко от съществуващите дюни са описани като такива и отразени в кадастъра и специализираните карти.

Те са проверили терени от Ахтопол до Шабла и са открили множество дюни, които без никаква логическа причина не са били картирани. На практика, картирани в кадастъра се оказват само половината от известните дюни в България.

Интересен казус е констатиран в община Шабла. 

Всички плажове там попадат в Натура 2000. Затова през 2012 г. дюните са картирани по проект „Картиране и определяне на природозащитното състояние на природни местообитания и видове“, с възложител Министерството на околната среда и водите.

Съгласно тези проучвания пет просторни комплекси от бели и сиви дюни има на плажовете срещу Шабленската тузла, Шабленското и Дуранкулашкото езеро, до Крапец  и на север от Дуранкулашкото езеро. Тези дюни са описани в формулярите на защитените зони “Езеро Дуранкулак” и “Езеро Шабла - Езерец”. На територията на двете защитени зони са описани общо 1218,9 декара бели дюни и 47,9 декара сиви дюни.

Но в специализираната карта на дюните към кадастъра са отразени само 92,901 декара (на картата оцветени щриховано), което прави малко над 7% от установените от МОСВ дюни.



Съгласно § 31 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие - „В едногодишен срок от влизането в сила на този закон Министерството на околната среда и водите предоставя на Агенцията по геодезия, картография и кадастър информация за отразяване на пясъчните дюни в кадастралната карта и в специализираните карти и регистри по чл. 6, ал. 7. В 6-месечен срок след предоставянето на информацията границите на пясъчните дюни се отразяват в кадастралната карта и специализираните карти и регистри.”

ЗУЧК е приет през 2008 г. и това задължение очевидно още не е изпълнено, отбелязват от „Зелени закони". 

Повечето от неотразените в кадастъра дюни попадат в защитените зони „Езеро Дуранкулак” и „Езеро Шабла - Езерец” и са изключителна държавна собственост, с изключение на няколко имота, които са станали собственост на свързани с Гриша Ганчев фирми след сделка по схемата на прочутите заменки от типа „кон за кокошка”.

Странен е и фактът, че няколкометрова ивица между дюните на Дуранкулак и самото езеро Дуранкулак са частна общинска собственост при условие, че дюните преливат в езерото без специфициран буфер, а както дюните, така и езерото по Конституция са изключителна държавна собственост, констатират още от гражданската инициатива.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки