Задържат под стража шофьора, предизвикал мелето в Айтос


Задържат под стража шофьора, предизвикал мелето в Айтос
14 Септември 2020, Понеделник


При зверската катастрофа бяха помляни 12 коли. Загина млада жена, а трима са с тежки наранявания 

Автор: Десант

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо обвиняемия за причинената голяма катастрофа в Айтос шофьор Кольо Иванов. 

Той е привлечен като обвиняем за това, че на 11 септември е причинил по непредпазливост смъртта на 28-годишна жена и средни телесни повреди на още трима души. Установено бе, че деянието е извършено след употреба на наркотично вещество - метамфетамин.

От разследването на инцидента стана ясно също така, че полуремаркето, прикачено към управлявания от Иванов влекач е било претоварено - при допустимата техническа максимална маса, съгласно свидетелство за регистрация от 38 000 кг., общата маса на товара в него е била  45 140 кг.

Извършеното престъпление е наказуемо с „Лишаване от свобода“ от 5 до 20 години, посочват бургаските магистрати.

При първоначалния преглед на събраните на този сравнително ранен етап от разследването доказателства, Бургаският окръжен съд направи извод за наличие на обосновано предположение за авторство на деянието от страна на Колю Иванов. Без съмнение, според съда, по делото е необходимо изготвянето на автотехническа експертиза за изясняване на релевантните по делото обстоятелства, както и събиране на други относими към предмета на доказване по делото доказателства.

Настоящият съдебен състав счете, че към момента по делото не се съдържат данни, сочещи на опасност от укриване на обвиняемия, но намери, че съществува реална опасност от извършване на престъпление от негова страна, ако не бъде задържан.

В случая, справката за съдимост на шофьора сочи за постановени спрямо него четири предходни присъди, за деяния, извършени в периода 1995 г. – 1998 г., имащи за предмет умишлени престъпления от общ характер против собствеността (по чл. 195, ал. 1 НК), за които последният е бил санкциониран с различни по степен на тежест наказания – глоби и „Лишаване от свобода“, но за които осъждания има отбелязвания, че е налице реабилитация.

Същевременно съдебната инстанция установи, че Колю Иванов е извършил множество нарушения по Закона за движение по пътищата в практиката си като водач на моторно превозно средство, за които е бил многократно санкциониран по административен ред.

В подкрепа на извода за наличие на реална опасност от извършване на престъпление са и данните, че при извършен допълнителен оглед, в кабината на управлявания от него влекач, в портфейл, съдържащ лични документи на обвиняемия, е намерен полиетиленов плик съдържащ бяло прахообразно вещество, което при извършен наркополеви тест е реагирало на амфетамин/метамфетамин.

Определението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано в 3-дневен срок пред въззивна инстанция.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки