Прокуратурата подхвана касапската сеч на вековна гора край Котел


Прокуратурата подхвана касапската сеч на вековна гора край Котел
Снимки: Прокуратура на РБългария
14 Септември 2020, Понеделник


По случая се води досъдебно производство 

Автор: Десант

Районна прокуратура – Сливен се самосезира по материали в медиите от 11 септември и започна досъдебно производство с оглед данни за извършено престъпление по чл.235 от НК (незаконна сеч). 

Извършено претърсване на офиси в Държавното горско стопанство в Котел, откъдето е иззета цялата документация, касаеща посочената в статията сеч. Осъществени са и огледи на мястото на сечта, осъществена в местностите Калугера и Боров чучур. 

По досъдебното производство е извършен и оглед в склад на търговско дружество, където е съхранявана част от отсечената дървесина. От там също е иззета относима към разследването документация. Предстои по досъдебното производство да бъдат назначени съответните експертизи, наред с това ще бъдат извършени  и множество други следствени действия.

Досъдебното производство е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура – Бургас и Върховна касационна прокуратура (ВАП) .



От своя страна, в изпълнение на конституционно установените си правомощия да следи за спазване на законността (чл.127 от Конституцията), ВАП също се самосезира във връзка с медийни публикации, относно изсечена вековна гора край Котел.

По реда на чл.145, ал.1, т.3 от ЗСВ ВАП сезира министъра на земеделието, храните и горите да извърши спешна проверка, свързана с обстоятелствата по случая.

За изясняването на казуса е необходимо да се проучат предвидените по лесоустройствения проект мероприятия, кога и какви дървесни видове са маркирани, какъв вид е сечта - изборна, групова или др., какъв е видът на добива - за бичене, фурнир или шперплат и за какво точно са маркирани дърветата, съгласувана ли е сечта с РИОСВ, изпълнена ли е процентно до 25% с оглед наличието на вододайна зона и др.

Информацията от проверката следва да бъде обобщена в доклад, в който да бъдат отразени посочените констатации, допуснати нарушения, образувани административни и административно наказателни производства, както и мерки за преустановяване на нарушенията. Той трябва да бъде изпратен до ВАП в най-кратък срок.

„Бетонира се морето. Сече се вековна гора в планината. Време е да спрем унищожението на уникалната българска природа!". Това написа в туитър по повод случая в Котел главният прокурор Иван Гешев.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки