Реставратори от 4 държави ще стабилизират мозайките в Паметника на връх Бузлуджа


Реставратори от 4 държави ще стабилизират мозайките в Паметника на връх Бузлуджа
14 Септември 2020, Понеделник


До момента е проучена площ от 1000 кв. м. на художествените мозаечни творби, в които са вложени над 2 милиона камъчета

Автор: Десант

От 14 септември започва стабилизирането на мозайките в Паметника на връх Бузлуджа, съобщи в интервю за радио Стара Загора архитект Дора Иванова, председател на Фондация „Проект Бузлуджа“.

Същинската работа ще се извършва от 18 експерта, реставратори от 4 държави - Гърция, Германия, Швейцария и България. Етапът по укрепването се очаква да приключи до края на септември.

„Ще започне стабилизирането на мозайките, като целта не е възстановяване на мозайките, а стабилизиране на съществуващите. Екипът от реставратори няма да се намесва в творбите“, уточни арх. Иванова.

Реставрационните дейности са грантово финансирани със сума от 60 хиляди долара, предоставени от американската Фондация „Гети“ по линия на програмата Keeping It Modern (Поддържане на модерността).

До момента е проучена площ от 1000 кв. м. на художествените мозаечни творби, в които са вложени над 2 милиона камъчета. Изготвен е план за стабилизиране на запазените фрагменти от мозайките от вътрешния и външния кръг, по който ще работят специалистите и са почистени строителните отпадъци. В над 150 касетки са събрани изронените от мозайките камъчета.

Арх. Иванова допълни още, че до началото на зимния сезон ще бъде изградено защитно покритие над мозайките, за да се спрат процесите на рушенето им.

„За да могат да бъдат спрени процесите на разруха трябва да се спре водата, която прониква в тях. Целта е да се покрие целият покрив, за да може цялата сграда да бъде съхранена.“, коментира Дора Иванова.

Тя разказа още, че при организираните среща „Неписани истории за Бузлуджа“ са участвали и някои от авторите, които са щастливи и подкрепят тази инициатива.

„За мен беше много интересно да науча, че сграда е направена от едни млади хора. Тя е направена от едни младежи, които са искали да са част от това голямо трудно  начинание.“

По думите й това е една от най-големите мозайки в Европа. „Опазването на мозайки от новото време, от ХХ век, всъщност е нова ниша в реставрацията. Това е изключително важно и допринася за развитието на реставрацията в България. Именно чуждестранните ни партньори имат натрупан опит в тази насока и заедно с българските колеги ще направим всичко, за да намерим най-правилния начин.“

Арх. Иванова съобщи, че Фондация „Проект Бузлуджа“ обявява две доброволчески места за хора, готови да помогнат в дейностите по опазване и реконструкция на Паметника и да работят за каузата Бузлуджа.

В края на година ще бъдат представени резултатите от дейностите, заложени в Плана за опазване  и управление на Паметника на връх Бузлуджа. „Надяваме се следващата година да продължим със следващи проекти по укрепване и на самия покрив“, заключи арх. Иванова.

Източник: Радио Стара Загора


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки