Българите в Украйна посрещнаха Валери Симеонов с националния трибагреник и орела на кан Аспарух (СНИМКИ)


Българите в Украйна посрещнаха Валери Симеонов с националния трибагреник и орела на кан Аспарух (СНИМКИ)
Депутатите от НФСБ се поклониха пред паметната плоча на Кан Аспарух, до мястото, където ще бъде издигнат паметника на основателя на българската държава
11 Септември 2020, Петък


Депутатите от НФСБ обсъдиха на среща в Областната управа на Запорожие изучаването на българския език, недостига на преподаватели и нуждата от увеличаване броя на училищата с преподаване на български език

Автор: Десант

Зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов, колегата му народен представител Йордан Апостолов и членовете на българската делегация бяха посрещнати с българския трибагреник на летището в Запорожието.


Валери Симеонов бе посрещнат от почетния консул на България за Запорожка, Донецка и Луганска област Сергей Желев

Българската делегация пристигна в Украйна по покана на българската общност там и в резултат на активната работа на НФСБ в посока на решаване на проблемите на сънародниците ни в най-голямата наша диаспора. Българската общност там отличи Валери Симеонов с най-високото отличие на Асоциацията на българите в Украйна – Човек на годината за 2018-а.

Делегацията ни беше посрещната и в Областната управа на Запорожието от заместник-областния управител Зинаида Михайловна Бойко (Бойкова), която е от българския произход.


Българският орел - един от най-ценните експонати от погребението на Кан Аспарух, изработен от сребро

На срещата народните представители поставиха проблемите около изучаването на български език в Запорожието и увеличаване броя на училищата с преподаване на български език – в изпълнение на договореностите между българската и украинската държави, потвърдени от премиера Бойко Борисов и президента Володимир Зеленски. Бе обсъден и недостига на преподаватели по български език, изпращани от нашето образователно министерство. 

На срещата се постави и въпроса за обучението на студенти от български произход от Украйна в университети у нас. Самият град Запорожие е университетски център – на територията му има 6 висши учебни заведения.


На българската делегация бе оказана специалната чест да се докосне до Българския орел

Областният център, в който живее най-голямата българска общност, е силен икономически и индустриален център – живеят близо милион жители и работят едни от големите предприятия в областта на металургията и тежката индустрия. Запорожие е известен не само със завода си за самолетни двигатели – един от малкото в Украйна, но и с производството на популярните автомобили „Запорожец“.


Зам.-областният управител Зинаида Михайловна Бойко посрещна Валери Симеонов и българската делегация в Областната управа

Обсъден бе и въпросът за търговско-икономическите взаимоотношения между Запорожието и Бургаска област. Двата областни града са побратимени още през 1998 г., но до днес няма развитие в двустранните отношения.

Заявена бе категоричната подкрепа на българската държава към териториалната цялост и независимост на Украйна.


Българската делегация бе посрещната от представители на Областната управа на Запорожие и Асоциацията на българите в Украйна

Валери Симеонов и делегацията ни бяха посрещнати с изключителна почит в Историко-археологическия музей, където се съхраняват най-ценните експонати от погребението на Кан Аспарух (на територията на днешния град Запорожие), открити във Възнесенската могила. Домакините оказаха специалната чест на българските народни представители да се докоснат до „българския орел“ – символ на канската власт.

Народните представители от НФСБ се преклониха пред паметната плоча на Кан Аспарух и мястото, в град Запорожие, определено за изграждане на паметник на основателя на българската държава, недалеч от Областната управа.


В историческия резерват Казашка сеч

Българската делегация посети и историческия резерват „Казашка сеч“ (Казашка крепост), намиращ се на остров Хартита на р. Днепър, където група казаци демонстрираха бойни умения.


В категории: Политика

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
mitokob765e
12.09.2020 05:42:05
0
0
Da jivee BGn da jiveia Bulgarite po sveta i vsichki, koito ni podkrepiat !
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки